Mnożenie wyrażeń wymiernych
Słaby: Witam! Potrzebuję pomocy. Mnożenie wyrażeń wymiernych.
a)
4x2−166−3x *
x24x+8
Wiem tyle że D=R\{−2, 2}
b)
x2+2x+1x2−4x+4 *
4−x2x2−1
(w mianownikach jest x
2)
d=R\{−1,1,2}
Jestem słaby z maty

. Z mnożenia wyrażeń wymiernych umiem tylko proste przykłady.
26 paź 14:35
sushi_ gg6397228:
tutaj musisz zastosowac wzory skrocongo mnozenia dla
4x2−16; 4−x2; (x2+2x+1); (x2−4x+4); x2−1
wyciagnac liczbe przed nawias 4x+4; 6−3x
np 10x+20= 10(x+2)
26 paź 14:42
Słaby: mógłbyś mi to rozpisać, bo mam mętlik w głowie
26 paź 15:10
sushi_ gg6397228:
nie moge rozpisac, otwieraj podrecznik i spisuj wzory skroconego mnozenia, a potem zobacz ktory
znich pasuje pod dany wzor( wypisalem ich 5 sztuk)
26 paź 15:14
Słaby: ale do 4x2−16 nie da się użyć wzoru skróconego mnożenia
4−x2 = 22−x2 = (2−x)(2+x)
(x2+2x+1) = nie umiem
(x2−4x+4) = nie umiem
x2−1=x2−12=(x−1)(x+1)
26 paź 16:24
sushi_ gg6397228:
4x2−16= 4(x2−4)= 4(x−2)(x+2)
4x2−16= (2x−4)(2x+4) = 2(x−2)*2(x+2)= 4(x−2)(x+2)
a mi sie udalo
(a+b)2=a2+2ab+b2 popatrz na prawe strone i zobacz jak sie da to zwinac
(a−b)2=a2−2ab+b2 popatrz na prawe strone i zobacz jak sie da to zwinac
26 paź 16:29
Słaby: a jednak, opuszczone godziny z maty teraz dają się we znaki
4x2−166−3x *
x24x+8
=
4(x+2)(x−2)−3(x−2) *
x24(x+2)
= −
x23
x2+2x+1x2−4x+4 *
4−x2x2−1
=
(x+1)(x+1)(x−2)(x−2) *
(2−x)(2+x)(x+1)(x−1)
=
(x+1)(x+2)(x−1)(x−2)
Dzieki za pomoc, pozdrawiam
26 paź 17:29
sushi_ gg6397228:
w drugim zgubiles "minusa"
| | 2−x | | −(x−2) | |
bo miales |
| = |
| = −1 |
| | x−2 | | x−2 | |
26 paź 17:34
Słaby: tak, teraz widze, dzieki
26 paź 17:59