nierówności-wytłumaczenie zadania
monika: tu jest link do pewnego zadania i komentarzy do niego :
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1805
chodzi mi o to .
https://matematykaszkolna.pl/strona/1805.html
proszę o wytłumaczenie mi dlaczego w każdym z tych 3 podpunktów inny kierunek znaku jest
wstawiany i dlaczego zmieniają się tak znaki . np. 2x+1≤0 , więc |2x+1|= −(2x+1)
6−2x>0 więc |6−2x|= 6−2x dlaczego takie znaki i dlaczego w następnych podpunktach są już inne ?
skąd wiedzieć kiedy minus będzie a kiedy plus . Z góry dziękuję
26 paź 13:47
Basia:
to wynika z definicji wartości bezwzględnej
W dla W≥0
|W| =
−W dla W<0
np.
W=5 ⇒ |W|=|5|=5=W
W= −5 ⇒ |W|=|−5|=5= −(−5)= −W
badając |2x+1| rozpatrujesz dwa przypadki
1.
2x+1≥0 ⇔ 2x≥−1 ⇔ x≥ −12
czyli dla x≥ −12 |2x+1|=2x+1
2.
2x+1<0 ⇔ 2x< −1 ⇔ x< −12
czyli dla x< −12 |2x+1|= −(2x+1)=−2x−1
badając |6−2x| postępujesz analogicznie
1.
6−2x≥0 ⇔ −2x≥−6 ⇔ x≤3
czyli dla x≤3 |6−2x|=6−2x
2.
6−2x<0 ⇔ −2x<−6 ⇔ x>3
czyli dla x>3 |6−2x|= −(6−2x)=−6+2x=2x−6
27 paź 14:43
monika: Aha rozumiem w końcu

bardzo Ci dziękuję Basiu .
27 paź 14:52
monika: ale Basiu mam jeszcze jedno pytanie . W tym zadaniu rozpatrywane są 3 przypadki bo są trzy
przedziały więc dlaczego w każdym z przypadków jest inny znak wstawiany ? od czego to zależy i
ską mam wiedzieć kiedy tam będzie plus a kiedy minus .
27 paź 14:56
monika: nie rozumiem dlaczego w pierwszym przypadku mamy 2x+1≥0
a potem w drugim jest 2x+1<0
27 paź 15:09
Basia:

zajmujemy się obiema wyrażeniami równocześnie, bo występują w jednym równaniu
czerwona linia to wykres y=2x+1
niebieska y= 6−2x
stąd trzy przedziały:
x∊(−
∞,−
12) ⇒ 2x+1<0 i 6−2x>0 ⇒ |2x+1|=−(2x+1) i |6−2x|=6−2x
x∊<−
12,3> ⇒ 2x+1≥0 i 6x−2≥0 ⇒ |2x+1|=2x+1 i |6−2x|=6−2x
x∊(3,+
∞) ⇒ 2x+1>0 i 6−2x<0 ⇒ |2x+1|=2x+1 i |6−2x|= −(6−2x)
27 paź 15:19
monika: aha . czyli zanim zacznie się rozwiązywać najlepiej zrobić sobie oś?
27 paź 15:38
Basia:
oś i "falę", albo układ współrzędnych i wykresy
można też rachunkowo, ale to więcej pisania; wygląda to wtedy tak
1.
2x+1≥ 0 i 6−2x≥0 ⇔ x≥ −12 i x≤3 ⇔ x∊<−12,3>
wtedy
|2x+1|=2x+1 i |6−2x|=6−2x i podstawiamy do równania
2.
2x+1≥ 0 i 6−2x<0 ⇔ x≥ −12 i x>3 ⇔ x∊(3,+∞)
wtedy
|2x+1|=2x+1 i |6−2x|=−(6−2x)=2x−6 i podstawiamy do równania
3.
2x+1< 0 i 6−2x≥0 ⇔ x< −12 i x≤3 ⇔ x∊(−∞,−12)
wtedy
|2x+1|=−(2x+1)=−2x−1 i |6−2x|=6−2x i podstawiamy do równania
4.
2x+1< 0 i 6−2x<0 ⇔ x< −12 i x>3
to jest niemożliwe; ten przypadek nie zachodzi
27 paź 15:46
monika: a mogę prosić też o oś , falę i ten uklad oraz wykres .
27 paź 16:04
Basia:

to ma być fala; plusy nad osią; minusy pod osią
czerwone to 2x+1
niebieskie 6−2x
27 paź 16:25
monika: ok
27 paź 16:31
Basia:

kolory jak przy fali
(to
k nie wiem kiedy i po co się wpisało; nic nie znaczy i nie powinno go tam być)
27 paź 16:32
monika: bardzo dziękuję .
27 paź 23:31