y=a na górze x,punkt P=(2,9) oblicz wartośc podstawy potęgi a,napisz wzór,
marysia: y=a na górze x
punkt P=(2,9)
oblicz wartość podstawy potęgi a,zapisz wzór,sporządz wykres tej funkcji
26 paź 13:24
sushi_ gg6397228:
wystarczy podstawic pod x=2, pod y=9 i wyliczyc "a"
wykres sie robi tak jak dla kazdej funkcji, szukasz kilku "x" i oblcizasz dla nich "y";
nanosisz punktu na uklad wspolrzednych i rysujesz wykres
zanim go narysujesz zobacz jak wygladaje inne wykresy z tej samej " rodziny" y= ax gdy "a>1"
26 paź 13:27