Ja0014: Czy może ktoś mi pomoc z tymi zdaniami

Mam problem ponieważ na zajęciach jeszcze cos
było dlamnie logiczne ,a teraz jak mam te zadnia do rozwiązania ,to niestety nic mi nie
przychodzi do głowyDlatego mam prośbę jeśli ktoś ma pomysł jak je rozwiązać, niech
chociaż mnie naprowadzi lub poda cześć rozwiązania. Prosze i dziękuje za pomoc
1.Oblicz:
a)lim n→
∞(5n+2 /5n)
½n
b) lim n→
∞ 10
2n+1 -7
n+2 / 100
n + 5
n+1
c) lim n→
∞ (½)
n+2 + 3
-n / 2
-n+1 –(⅓)
n-1
d) lim n→
∞(0,1n+1 / 0,1n-2)
n
2. wyznacz dziedzinę naturalna funkcji:
a)ƒ(x)= log (x
3-16x) / 2
x-5 -1
b)f(x)= log
2(x
3-4x)+1/
√-x2+2x+3
Z góry dziekuje za jakakolwiek udzielona pomoc


Bardzo Badzo prosze o jakies
wskazówki


mi naprawde to nie wychodzi:(:(
5 sty 23:00
Tomasz: W 1. Ci niestety nie pomogę ale 2. będzie moim zdaniem tak:
a) x
3-16x>0 i 2
x-6≠0 (jesteś pewien, że tam jest 2
x-5-1 ?)
x(x
2-16)>0
x(x-4)(x+4)>0
X1=0 X2=4 X3=-4
X∈(-4;0)u(4;+
∞)
2
x≠6 ⇒ x≠log
2(6) (to jest coś pomiędzy 2 i 3)
więc dziedzina to część wspólna D: X∈(-4;0)u(4;+
∞)
mam nadzieję, że o to chodziło. Wybacz, że punktu b) nie zrobię ale zmęczenie odejmuje
zdolność logicznego myślenia

b) ino założenia
x
3-4x>0 i
√-x2+2x+3≠0 i -x
2+2x+3≥0
Z tego drugiego wynika po prostu, że -x
2+2x+3≠0 więc ostatecznie:
x
3-4x>0 i -x
2+2x+3>0
6 sty 00:08
Ja0014:: Dziekuje ci za pomoc i to bardzo cos mi tam zaswitało ,a co do tego zadania to tam jest
jednak
.......2
x-5-1

! Kurcze padło to mojej nieuwadze
6 sty 00:40