Czy ktoś to potrafii??
Mały: W kartezjańskim układzie współrzędnych dane są wektory a=[2;−1;1], b=[3;0;−2], c=[0;3;1].
a. Jaka jest długość wektora d = a + 3b − c?
b. Wyznaczyć kąt między wektorem b i osią OX.
c. Wyznaczyć wektor jednostkowy, równoległy do wektora a, lecz o zwrocie do niego przeciwnym.
d. Wyznaczyć kąt między wektorami a i c.
26 paź 10:26
Mały: czy ktoś potrafi pomoc z tym

fizyka
27 paź 08:16
think: dodawanie wektorów
[a,b,c] + [u,v,x] = [a+u;b+v;c+x]
mnożenie przez stałą
a[x,y,z] = [ax,ay,az]
w ten sposób wyznacz wektor d.
podaj wzór na długość wektora bo nie pamiętam...
27 paź 09:36
think:

no dobra
do b)
| | |z| | | 2 | |
łatwiej policzyć β, więc tgβ = |
| = |
| ← odczytujesz dla jakiego kąta (0,90o) tg |
| | x | | 3 | |
przyjmuje taką wartość i α = 2π − β
27 paź 09:52
think: sam mi nie pomagasz także, nie widzę konieczność pomagać Ci dalej...
27 paź 09:53
Qki: sory ale teraz zajrzałem dopiero. F=m*a cos z tym Fx= m*ax
28 paź 19:22
Basia:
nie o to chodzi
oblicz współrzędne wektora d i zastosuj wzór na długość
dł.= √ax2+ay2+az2
28 paź 19:26