tomek: witam proste zadanie które nie wiem jak obliczyć a z tego będę miał jutro sprawdzian
proszę o pomoc
W trójkącie ABC
|AB| = 12cm , |BC| = 8cm , |AC| = 10cm
Punkt d dzieli boki na takie dwa odcinki że |AD| : |DB| = 3 : 5
5 sty 22:58
Eta:
No i co masz obliczyć ? jakie jest pytanie?
bo nie wiem?
5 sty 23:30
tomek: sorry inne
5 sty 23:39
tomek: W trapezie ABC gdzie AB || CD mamy dane |AB| = 12cm , |CD| = 7cm , |AD| = 8cm , o ile
należy wydłużyć ramię AD aby przecieło sie z przedłużeniem ramienia BC.
5 sty 23:42
tomek: witam i prosze o pomoc
5 sty 23:47
Paweł: zrób to z twierdzenia talesa
przedluzenia tych ramion tworza dwa podobne trojkaty i ztego mozna obliczyc szukana
dlugosc
5 sty 23:53
tomek: ale jak to obliczyc
5 sty 23:58
tomek: jak obliczyc
6 sty 00:23
Eta:
Narysuj trapez ! przedłuż ramiona tak by sie przecięły w punkcie E
( utworzy sie trójkat ABE
odcinek IDEI = x --- czyli szukana długość( przedłużenie
z tw. Talesa otrzymamy
IABI IADI +x 12 8 +x
-------- = ---------- to -------- = -------
ICDI x 7 x
czyli 12*x = 7 *(8 +x) to 12x = 56 +7x
to 5x = 56 to x = 56/5= 11,2 cm
E
/ \
X / \
/ \
/ \
D/...7....\C
/ \
8 / \
/ \
A /.......12......\ B
Powodzenia na klasówce!
Odp; ramię AD należy przedłuzyc o 11,2 cm
6 sty 01:14