Jacek: Z pewnej grupy osób, w której jest dwa razy więcej mężczyzn niż kobiet wybrano 2 osobową
delegacje. prawdopodobieństwo ze w delegacji znajdzie się kobieta i mężczyzna jest równe
0,35. ile kobiet i ilu mężczyzn jest w tej grupie


Wydaje mi się ze to będą wariacje bez powtórzeń ale gdy wszystko wymnożę to mi wychodzi
strasznie dziwny wynik.
mój przykład.
2n!/(2n-1)! * n!/(n-1)!=0,35 -->
(2n-1)!2n/(2n-1)! * (n-1)!n/(n-1)!=0,35 --skracam-->
wychodzi 2n*n=0,35 ---> 2n
2=0,35
Co nie może być wynikiem, gdzie mam błąd
5 sty 22:39
Eta:
n --- liczba kobiet
2n ---- liczba mężczyzn
n+2n= 3n -- liczba wszystkich razem
moc Ω= C{3n}
2
mocA = C
2n1*C
n1
pewnie nie wziąłes tego 3n

dasz juz radę? myslę ,że tak ! napisz ! co Ci wyszło?
powodzenia!
5 sty 22:47
Eta:
Oczywiście mocΩ= C3n2
5 sty 22:48
Jacek: czyli ze tam będą 3 ułamki
5 sty 22:52
Jacek: Wymyśliłem z 10 sposobów żaden nie jest dobry

HELP
5 sty 23:14
Eta:
tak!
(3n)! (3n -2)!*(3n -1)*3n
C3n2 = -----------------= --------------------------- skróć pierwszy
2!(3n-2)! (3n -2)! *2
= (1/2)(3n -1)*3n
moc A = (2n)*(n)= 2n2
po podstawieniu i pomnożeniu przez odwrotność
chyba juz dasz radę ?
5 sty 23:24
Jacek:
2
2n
2 * -------------=0,35
(3n-1)*3n
no rozumiem że tak mam to podstawić i odwrócić ale jak policzę to wychodzą ułamki
5 sty 23:46