PROZE O POMOC! :(
adaś HELP PLIZZZ: PROSZE O POMOC

!
sporządź wykres
y=3
x+2−1
y=−3
x+2
i wiele innych
prosze o pomoc chociaż z 1 ....
....
....
24 paź 23:38
Godzio:
Umiesz narysować wykres 3x ?
24 paź 23:43
adaś HELP PLIZZZ: no ale jak to obliczyc
24 paź 23:43
Godzio:
W pierwszym przykładzie masz: y = 3
x + 2 − 1
czyli wykres y = 3
x przesunięty o wektor v = [−2,−1]
Oznacza to że rysujesz wykres y = 3
x i przesuwasz go o 2 jednostki w lewo i jedną jednostkę w
dół
W drugim przykładzie wykres y = 3
x odbijasz względem osi OX na dół i przesuwasz cały wykres o
2 jednostki do góry, spróbuj to naprawdę trudne nie jest
24 paź 23:46
adaś HELP PLIZZZ: aahah ok to to zrobei to

dzieki a jak zrobic z np
y=|−3
x|
...
lub...
y=log
2(x+4)−1
24 paź 23:48
sushi_gg6397228:
y= log2 x i przesuwasz o 4 w lewo i jeden w dol
24 paź 23:53
Godzio:
y = |−3x| −− minusa możemy się pozbyć bo |−a| = |a|
czyli: y = |3x| = 3x bo wykres 3x jest zawsze dodatni
y = log2(x + 4) − 1 −− znów masz przesunięcie o wektor
Najpierw rysujesz wykres funkcji y = log2x a następnie przesuwasz o wektor v = [−4,−1] czyli 4
jednostki w lewo i jedną jednostkę w dół
24 paź 23:55
adaś HELP PLIZZZ: a mogłbys mi narysowac ten 1 wykres ?:(( bo nei wiem jak to moam robic wszytsko

co jak po
kolei
25 paź 00:02
Godzio:
Ten
log2(x + 4) − 1 ?
25 paź 00:02
adaś HELP PLIZZZ: nio moze byc ten bonie wiem od czego mam zaczac

wglmam taka pokichana nauczycielke robimy
np.... logarytmy a ona nam daje zadania zwielomianó i ciagów robimy limesy a ona nam daje
zadania z wykładniczej jak izal. −.−' nic nie umiemy a wytłumaczyc sama nie potrafitylko leci
z materiałem i wymaga
25 paź 00:12
Godzio:
y = log2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y 0 1 2 3 −1 −2
y = log2(x + 4) − 1
Oczywiście wykres do −4 tylko dąży nigdy nie przejdzie przez −4
25 paź 00:18
adaś HELP PLIZZZ: aha cyzli np dla 1 funkcji najpierw rysuje np 3x a potem rysuje reszte ?
25 paź 00:20
Godzio: jeśli chodzi o to że najpierw rysujesz 3x a potem przesuwasz o wektor to tak
25 paź 00:21
adaś HELP PLIZZZ: okk

dzieki

moze sie zdarze przesapć =D
25 paź 00:35
Gustlik: Adaś − postępujesz tak, jak z postacią kanoniczną funkcji kwadratowej y=a(x−p)2+q:
Tu masz postać kanoniczną funkcji wykładniczej y=ax−p+q, współczynniki p i q działają tak
samo, jak w funkcji kwadratowej − przesuwają wykres o wektor w=[p, q].
y=3x+2−1 = odczytujesz: p=−2, q=−1, a więc rysujesz y=3x i przesuwasz o wektor w=[−2, −1]
czyli o 2 w lewo i o 1 w dół.
Funkcja logarytmiczna − postać kanoniczna: y=loga(x−p)+q
y=log2(x+4)−1 − robisz podobnie: p=−4, q=−1, czyli rysujesz y=log2x i przesuwasz o w=[−4.
−1].
25 paź 01:27