Rozwiąż
S3min: cos(x+π/2)= sin2x
pomocy
24 paź 23:35
sushi_gg6397228:
lewa strona wzory redukcyjne
24 paź 23:38
S3min: tak tylko ze wychodzi jakis kosmos
cosx*cosπ/6−sinx*sinπ/6
i dalej to mi wychodzi rownanie dwukwadratowe
24 paź 23:45
Godzio: wzory redukcyjne
| | π | |
ile jest cos(x + |
| ) jeśli chcesz go zapisać jako sin ? |
| | 2 | |
24 paź 23:46
Jack:
bo to nie są wzory redukcyjne...
24 paź 23:46
sushi_gg6397228:
to nie sa wzory redukcyjne
cos(x+ 90)= −sin x
− sinx= sin2x
−sin x = 2 sinx *cos x
0= 2sin x * cosx + sin x
0= sin x (2cosx+1)
sin x= 0 lub 2cosx+1=0
| | −1 | |
sin x= 0 lub cos x= |
| x=... |
| | 2 | |
24 paź 23:49
sushi_gg6397228:
i jak z 90 stopni sie potem zrobilo 60>> (z tego co rozpisales ,tez wyjdzie −sin x) jak dobrze
podstawisz
24 paź 23:50
S3min: sorki tam na samym początku zamiast w nawiasie π/2 powinno byc π/6 no i po przekształceniu to
wychodzi lewa strona tak: √3/2*cosx−1/2sinx i nie mozna nic z tym dalej zrobic
24 paź 23:51
sushi_gg6397228:
to dorzucasz sin2x + cos2= 1 i masz uklad rownan
24 paź 23:56
Godzio: w takim razie
| | π | | π | |
cos(x + |
| ) = cos( |
| − 2x) |
| | 6 | | 2 | |
I teraz rozpisuj
24 paź 23:56
S3min: skąd mam wiedzieć ze sin2x= cos(π/2−2x)
24 paź 23:59
Godzio: ze wzorów redukcyjnych
25 paź 00:00
25 paź 00:00
sushi_gg6397228: tylko zalozenie 2x<90 aby zastosowac wzory redukcyjne
25 paź 00:02
Godzio: a czemu takie założenie ?

sin160 = cos(90 − 160) −− i to jest nieprawda ?
25 paź 00:20
S3min: NIE OGARNIAM PODDAJE SIE
25 paź 00:24
Godzio: Ja też dlatego będę szedł spać

Żegnam
25 paź 00:32
sushi_ gg6397228:
wzory redukcyjne stosuje sie dla kąta α ∊(0, 90o)
sin (90o + − α) =...
25 paź 10:20