ciekawe zadanie pomozcie
Mackuuu: W pewnej szkole 60 % uczniów umie grać w szachy. Wśród uczniów umiejących grać w szachy 30 %
umie grać w brydża, a wśród uczniów nieumiejących grać w szachy tylko 10% umie grać w brydża.
Jaka część uczniów potrafiących grać w brydża umie grać w szachy
mi wychodzi 75 % tylko nie wiem jak to zapisac poprawnie

pomozcie
Godzio:
60%x = 0,6x − umie grać w szachy
30% * 0,6x = 0,3 * 0,6x = 0,18x − umie grać w szachy i brydża
10% * 40%x = 0,1 * 0,4x = 0,04x − umie grać w brydża
I teraz: 0,18x + 0,04x = 0,22x − to są wszyscy którzy umieją grać brydża
a chodzi nam o osoby które umieją grać w i w szachy i w brydża przez wszystkich którzy umieją
grać w brydża:
| 0,18x | | 18 | | 100 | | 9 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 0,22x | | 100 | | 22 | | 11 | |
Pytają o część ludzi a nie o procent wiec wynik zostawiamy w postaci takiego ułamka