YTB: Dziedzina funkcji logarytmicznej,
Co składa się na dziedzinę funkcji logarytmicznej? W czym tego szukać?, np. mianownik ≠0?
Może ktoś podać wszystkie możliwości?
24 paź 22:36
24 paź 22:43
YTB: y? Czyli że podczas obliczania dziedziny funkcji a>0 i a≠0, b>0 ? a co w przypadku kiedy
b= (x2−4) + (√6−2x) co wtedy? b>0 czyli moge to sobie rozdzielic na (x2−4)>0 i √6−2x>0 ?
Ale co z pierwiastiem? Biore tylko to co pod pierwiastkiem i to ma być >0?
a co jeśli np. Cały logarytm jest w pierwiastku? Ma to jakieś znaczenie?
Co jeśli b= np. 1−log12 (x2−5x+6) ? Co jesli moje b jest tez logarytmem?
24 paź 22:51
YTB: aha, i jak już powyznaczam te wszystkie dziedziny z poszczególnych nierówności, czy równań to
dziedzinę zapisuję jako część wspólną, różnicę czy co? Tych mniejszych rozwiązań (po polsku to
podrozwiązań) ?
24 paź 22:53
Godzio:
co do pierwszego b = x
2 − 4 +
√6 − 2x
dajesz 2 założenia:
6 − 2x ≥ 0 ⇒ x ≤ 3
i
x
2 − 4 +
√6 − 2x > 0
√6 − 2x > 4 − x
2 −−− i tu kolejne założenie że 4 − x
2 ≥ 0 ⇒ x ∊ <−2,2> bo inaczej
wyrażenie będzie ujemne a wtedy podnieść do kwadratu nie można, wiec:
√6 − 2x > 4 − x
2 /
2
6 − 2x > 16 − 8x
2 + x
4
x
4 − 8x
2 + 2x + 10 < 0
i dziedziną będzie
część wspólna z x∊ <−2,2>, x ≤ 3 i tej nierówności
Co do drugiego
x
2 − 5x + 6 > 0
1 − log
1/2(x
2 − 5x + 6) > 0
log
1/2(x
2 − 5x + 6) < 1
| | 1 | |
log1/2(x2 − 5x + 6) < log1/2 |
| |
| | 2 | |
i tak samo dziedzina będzie częścią wspólną rozwiązań obu tych nierówności
24 paź 23:00
YTB: | | 1 | |
Godzio, nie rozumiem skąd wzięło Ci się log12(x2−5z+6)<log12 |
| − |
| | 2 | |
rozumiem, że ze wzoru, ale patrze sobie na ten wzór i nie za bardzo umiem go zrozumieć...
24 paź 23:08
Godzio: | | 1 | |
zamieniłem 1 na log1/2 |
| a później przyrównuje liczby logarytmowane a że podstawa jest |
| | 2 | |
mniejsza od 1 to trzeba zmienić znak
24 paź 23:11
Kasandra: ok, dzieki
24 paź 23:19