PROSZĘ O POMOC !
HELP !!!: Proszę o pomoc !
(x−1)√x+4 < 2−4x
i dochodzę to takiego wyniku x3−14x2+9x < 0 i nie wiem co dalej ?
24 paź 21:47
HELP !!!: dobra, doszłam do tego x(x
2−14x+10) < 0
Δ=196−36=160
√Δ =4
√10
no i policzyłam x
1 = 7−2
√10 i x
2 = 7+2
√10
Ale co z wynikiem
24 paź 21:53
HELP !!!: Założenie jest że x jest większe równe −4, ale przedział wychodzi mi inny niż w odpowiedziach ?
Może gdzieś robię błąd ?
24 paź 21:55
Jack:
nie wiem jak do tego doszłaś, ale może wprowadź zmienną t=√x+4 (t≥0), t2=x+4.
24 paź 21:56
HELP !!!: a i sorry. tam w drugim wpisie ma być w nawiasie +9 a nie +10
24 paź 21:56
Jack:
w tym, że po jednej ze stron może się kryć liczba ujemna a Ty podnosisz (tak mysle) obie strony
do kwadratu
24 paź 21:57
HELP !!!: no wlasnie nie widze jak mam ta zmienna wprowadzic

Dlatego robie tak, ze podnoszę do kwadratu po prostu. Podobno tez ma wyjść dobrze, ale coś mi
nie idzie
24 paź 21:57