dane są zbiory cyfr...
ewka: Dane są zbiory cyfr A={5,6,7,8,9} B={0,1,2,3,4} Z każdego zbioru wybieram po jednej cyfrze
tworząc dwucyfrowe , przy czym cyfra wybrana ze zbioru A jest cyfrą dziesiątek
a)ile liczb dwucyfrowych można utworzyć
b)ile wśród nich będzie liczb parzystych
c)ile będzie liczb podzielnych przez 3 ? ile można utworzyć liczb nie większych od 70 ?
24 paź 21:16
think: a) liczba elementów A x liczba elementów B
b)liczba elementów A x liczba elementów B, ale tych które są parzyste
c) suma cyfr musi być podzielna przez 3
d) czyli największa to może być 70 no to na początku może być 5 lub 6 na miejscu dziesiątek a
na drugim miejscu dowolna liczba ze zbioru B
2x5 + 1 (1 czyli 70) = ...
24 paź 21:29
ewka: a)= 25 b)=10
24 paź 21:40
think: 
wypisz elementy zbioru B które są parzyste...
24 paź 21:41
ewka: 2,4
24 paź 21:48
ewka: i 0
24 paź 21:49
ewka: b=15
24 paź 21:51
think:
24 paź 21:53
ewka: 
powiedz czy dobrze

i co dalej
24 paź 21:58
think: no a 25 i b15 jest ok
24 paź 22:06
think: teraz odnośnie c
5 + 0 = ... czy ta suma dzieli się przez 3? jeśli tak to masz punkt (5,0) jak nie to nie masz
tego punktu
5 + 1 = ...jak tak to masz (5,1) jeśli nie to nie masz punktu itd
5 + 2 = ...
5 + 3 = ...
5 + 4 = ....
itd...
24 paź 22:08