w prostokątnym układzie współrzędnych zaznaczono pewną ilość róznych punktów
ewka: w prostokątnym układzie współrzędnych zaznaczono pewną ilość róznych punktów
a)ile punktów P=(x,y) zaznaczono w tym układzie jeśli wiadomo , że x należy{1,2,3,4,5}
y należy{4,5,6,7}
b)ile z tych punktów należy do prostej y=x+2
24 paź 21:11
ewka: w a wychodzi 20 problem mam z b
24 paź 21:11
think: każdy element x z każdym elementem y tworzy 5*4 różnych punktów
b) sprawdź dla których x−ów ze zbioru {1,2,3,4,5} otrzymasz y ze zbioru {4,5,6,7} i tyle ile
będzie takich odwzorowań to tyle punktów leży na prostej y = x + 2
24 paź 21:14
think: np dla x = 1
y = 1 + 2 = 3 ale 3 nie należy do {4,5,6,7}
więc x = 1 odpada
dla x = 2 itd..
24 paź 21:17
ewka: kurcze nie rozumie
24 paź 21:19
ewka: rozumie a ale z tym b to nie bardzo
24 paź 21:20
ewka: pomoże ktoś bo nie wiem jak to b wyliczyć
24 paź 21:26
think: x = 1 → y = 3, odpada bo 3 ∉ {4,5,6,7}
x = 2 → y = 4; 4∊
x = 3 → y = 5; 5∊
x = 4 → y = 6; 6∊
x = 5 → y = 7, 7∊
czyli są takie 4 punkty które leżą na prostej y = x + 2 i są też punktami które można
wygenerować ze zbioru A i B
24 paź 21:34
ewka: dziękuje już rozumie
24 paź 21:38