Obliczyc granicę ciągu
Asia: 1) a
n= 2
√n+1 dzielone przez 2
√n
2) a
n= log(n
2 + 1)− 2logn
3) a
n= {
√n+2−
√n+1 podzielic przez {
√n+1−
√n}
5) a
n= 3n−
√9n2+6n+1
to są troche trudniejsze przykłady, dlatego mam problem z ich rozwiązaniem

Jeżeli
potraficie, pomóżcie
24 paź 20:45
Grześ: 1)
| | 2√n+2 | | 2√n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | 2√n+1 | | 2√n | |
Licznik tego wyrażenia jest dodatni, najlepiej dowiedz tego podstawiając jakieś liczby
24 paź 20:55
Asia: ale tak się chyba nie liczy granicy ciągu?
24 paź 20:59
Grześ: 5)an=3n−√9n2+6n+1=3n−I3n+1I
an+1=3n+3−I3n+4I
an+1−an=3n+3−I3n+4I−(3n−I3n+1I)=3n+3−3n−4+1=0
Ciąg stały
24 paź 20:59
Grześ: Ajć nie spojrzałem na polecenie, myślałem że trzeba określic rosnący lub majlejący
24 paź 21:00
Asia: nie chodzi mi o monotoniczność tylko o granice ciągu
24 paź 21:00
Grześ: | | 9n2−(9n2+6n+1) | |
5)limx→∞3n−√9n2+6n+1= |
| = |
| | 3n+√9n2+6n+1 | |
| −6n−1 | | | | −6 | | 2 | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| 3n+n√9+6n+1n | | 3+√9+6n+1n | | 9 | | 3 | |
24 paź 21:04
Grześ: | | 1 | |
tam w drugiej linijce na początku w pierwiastku oczywiście jest |
| |
| | n2 | |
24 paź 21:05
Grześ: Zapomniałem dopisać potęgi, która i tak nie wpływa na rozwiązanie
24 paź 21:05
Asia: o dziękuje

a wiesz moze jak rozwiązac ten pierwszy przykład

24 paź 21:06
Grześ: Wiem jak, tylko rozpisze Ci to troszkę inaczej dla uproszczenia.
24 paź 21:07
Asia: ok
24 paź 21:08
Grześ: Masz taki przykład:
| 2√n+1 | |
| =2√n+1+√n Czylki dla uproszczenia na początek policze sobie |
| 2√n | |
granicę wyrażenia
√n+1+
√n
24 paź 21:08
Grześ: | | n+1−n | |
limx→∞√n+1−√n= |
| |
| | √n+1+√n | |
Pomyliłem znak, ale już poprawiłem
24 paź 21:11
Grześ: limit tego wyrażenia:
A więc granica tego wyrażenia całego to: 2
0=1
24 paź 21:12
Grześ: Proste
24 paź 21:12
Asia: nie rozumiem za bardzo tego zapisu
24 paź 21:13
Grześ: | | 1 | |
Po prostu |
| będzie równy 0 w nieskończoności |
| | n | |
24 paź 21:14