czy taki zapis jest poprawny?
asv: | | 7 | |
Czy taki zapis: ~∀ y= |
| |
| | 3 | |
jest poprawny?
24 paź 20:31
asv: | | 7x−2 | |
chce pokazac, ze dla funkcji y= |
| nie istnieje y=7/3 |
| | 3x+5 | |
24 paź 20:43
Grześ: Czyli sprawdzamy:
Asymptota tej funkcji zawarta jest właśnie w prostej y=7/3
Bo:
Prosta ta w nieskończoności będzie zbliżać się do asymptoty, więc:
24 paź 20:46
Grześ: Czyli y nie jest równe 7/3
24 paź 20:47
asv: no tak tylko chodzi mi o zapis z kwantyfikatorem, czy on jest poprawny?
24 paź 20:50
asv: up
24 paź 21:24
Jack:
| | 7x−2 | |
Moze chciałaś napisać, że ∼∀x∊R ∃y∊R y= |
| ?
|
| | 3x+5 | |
Napisz co chcesz napisać, a jakoś może uda się to przetłumaczyć.
24 paź 21:53
asv: | | 7x−2 | |
chce napisać, że y≠7/3 gdy y= |
| |
| | 3x+5 | |
24 paź 22:05
Jack:
Może tak:
f:X→R\{7/3}
24 paź 22:10
Jack:
Może jeszcze tak:
f:R\{−5/3}→Y
Im f = R\{7/3}
D
f=R\{−5/3}
24 paź 22:16