funkcje
Izka: mam takie zadanie.O funkcji g określonej wzorem g(X)=mx+n wiadomo, że to funkcja rosnącai jej
miejscem zerowymjest liczba dodatnia.
a) Zbadaj jaka liczbą dodanią czy ujemną jest iloczyn
b) Napisz wzór funkcji. której wykres jest symetryczny do wykresu funkcji g względem początku
układu współżędnych
24 paź 20:09
sushi_gg6397228:

i "m * n" jest znaku..
24 paź 20:23
sushi_gg6397228:
obliczymy miejsca przeciecia sie z osiami
dla x=0 y= n ( z osia OY przecina sie w punkcie (n,0) )
dla y=0
0=mx+n
−n=mx
| | −n | | −n | |
x= |
| ( |
| ; 0) miejsce zerowe |
| | m | | m | |
24 paź 21:06
sushi_gg6397228:
os OY (0.n)
24 paź 21:07
sushi_gg6397228:
| | −n | |
wspolrzedne punktu A= ( |
| ; 0) |
| | m | |
B =(0, n)
| | n | |
wspolrzedne A'=(0; − |
| ) |
| | m | |
B'= (−n,0)
24 paź 21:13
sushi_gg6397228:
mamy dwa punkty B' i A' wiec robimy prosta przechodzaca przez dwa punkty
y=ax+b
0=−n*a+b
uklad rownan
| | n | | −n | | 1 | |
0= −n*a − |
| => n*a= |
| ==> a= − |
| |
| | m | | m | | m | |
wiec prosta bedzie postaci
24 paź 21:19