WIELOMIANY
Madzia: 300x2−3 / 1000x3+1=
nalezy wyznaczyc dziedzine ale to wyznaczylam x≠− 1/10
i trzeba zapisac w postaci prostszej i niby wychodzi :
30x−3 / 100x2−10x+1
24 paź 20:01
sushi_gg6397228:
w liczniku wyciagnij 3 przed nawias a potem a2−b2
w mianowniku a+b3
24 paź 20:06
Madzia: a+b
3
24 paź 20:07
sushi_gg6397228:
tak na byc w mianowniku a3 +b3
24 paź 20:10
Madzia: ale co z licznikiem, wyjdzie tak i co dalej? 3(100x2−1)
24 paź 20:19
Madzia: prosze rozwiaz to bo ja sie z tym mecze ponad godzine... nie moge tego:(
24 paź 20:21
sushi_gg6397228:
100x2−1=(10x+1)(10x−1)
24 paź 20:33
Madzia: a w mianowniku? prosze policz..
24 paź 20:35
Madzia: prosze
24 paź 20:57
sushi_gg6397228:
ile wynosi a==, ile wynosi b==
24 paź 21:30
Madzia: ? nei rozumiem
24 paź 21:35
sushi_gg6397228:
masz 1000x3+1 wiec pisze zastosuj wzor a3+b3, wiec pytam ile bedzie a==, ile bedzie b==
bo potem we wzorze masz (a+b)(a2−ab+b2)
24 paź 21:37
Madzia: ale wlasnie to mi nie wychodzi...
(1000x+1)(1000x
2−1000x+1) i co dalej?
24 paź 21:40
sushi_gg6397228: bo masz podac ile wynosi a== ile b===
ten sam blad zrobilas jak liczylas licznik
24 paź 21:41
Madzia: no ale ja nie rozumiem Ciebie

co mam zrobic?
24 paź 21:43
Madzia: a ma 1000x a b=1.
24 paź 21:44
sushi_gg6397228:
a3=1000x3
wiec a=,,,
24 paź 21:45
Madzia: no a=1000x
24 paź 21:45
Madzia: przepraszam ze zawracam tak glowe.. ale ja juz sie wykonczylam tym przykladem.
24 paź 21:46
sushi_gg6397228:
nieeeee
czekam na nastepna propozycje
24 paź 21:49
sushi_gg6397228:
a3+b3= (a+b)(a2−ab+1)
24 paź 21:56
Madzia: (10 x)3 + 13= (10x +1)(10x2−10x+1)=
24 paź 21:57
sushi_gg6397228: a2==100x2
24 paź 21:59
Madzia: 100x3 − 100x2 + 10x + 10x2− 10x +1=
24 paź 22:00
sushi_gg6397228:
a w liczniku bylo 3(10x+1)(10x−1) wiec po skroceniu bedzie ...
24 paź 22:00
Madzia: aaa
24 paź 22:00
sushi_gg6397228:
1000x3+1= (10x+1)(100x2−10x+1)
24 paź 22:02