wyznacz
x: Dane są trzy równania prostych: x+y−2=0, 3x−5y−14=0, x−y−2=0.
Punkty wspólne tych prostokątów są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz:
a) równania prostych zawierających środkowe tego trójkąta
b) obwód trójkąta
c) równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
Proszę bardzo o rozwiązanie
24 paź 19:36
Grześ: Stwórz trzy układy równań i licz wierzchołki trójkąta....
24 paź 19:56
Grześ: 1. równanie z 2. równaniem
1. równanie z 3. równaniem
2. równanie z 3.równaniem
24 paź 19:57
x: i co dalej
24 paź 20:28
Grześ: Wylicz punkty, przecież powiedziałem, o ludzieee
24 paź 20:30
x: ale jak już wyliczyłem co mam dalej liczyć?
24 paź 20:54
Gustlik: Aby w ogóle ruszyć to zadanie, najpierw wyznacz współrzędne wierzcholków trójkąta rozwiązując
układy równań:
Punkt A:
{x+y−2=0
{3x−5y−14=0,
Punkt B:
{3x−5y−14=0
{x−y−2=0
Punkt C:
{x+y−2=0
{x−y−2=0
Potem oblicz współrzędne środków wszystkich boków ze wzoru:
Niech S
1 oznacza środek AB, S
2 − środek BC, S
3 − środek AC.
ad a) Wskazówka: musisz wyprowadzić równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Najpierw oblicz współczynnik kierunkowy:
Wstawiasz tak obliczony współczynnik do równania prostej, jeżeli np. a=3, to prosta ma równanie
y=3x+b i do tego równania podstawiasz współrzędne jednego z punktów, przez który prosta ma
przechodzić − i obliczasz b.
Twoimi punktami będą wierzchołki trójkąta i środki przeciwległych boków, np. punkt C i S
1, A i
S
2, B i S
3 − i z ich współrzędnych wyznaczysz równania prostych zawierających srodkowe
trójkąta.
ad b) Liczysz długości boków trójkąta ze wzoru |AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2, podobnie boki
BC i AC i sumujesz − masz obwód.
ad 3) Okrąg opisany na trójkącie musi przechodzić przez wszystkie jego wierzchołki −
podstawiasz więc ich współrzędne do równania okręgu (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 − i rozwiązujesz układ
z 3 niewiadomymi a, b i r.
Spróbuj to zrobić wg tych wskazówek.
26 paź 01:07