matematykaszkolna.pl
wyznacz x: Dane są trzy równania prostych: x+y−2=0, 3x−5y−14=0, x−y−2=0. Punkty wspólne tych prostokątów są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz: a) równania prostych zawierających środkowe tego trójkąta b) obwód trójkąta c) równanie okręgu opisanego na tym trójkącie Proszę bardzo o rozwiązanie
24 paź 19:36
Grześ: Stwórz trzy układy równań i licz wierzchołki trójkąta....
24 paź 19:56
Grześ: 1. równanie z 2. równaniem 1. równanie z 3. równaniem 2. równanie z 3.równaniem
24 paź 19:57
x: i co dalej
24 paź 20:28
Grześ: Wylicz punkty, przecież powiedziałem, o ludzieee
24 paź 20:30
x: ale jak już wyliczyłem co mam dalej liczyć?
24 paź 20:54
Gustlik: Aby w ogóle ruszyć to zadanie, najpierw wyznacz współrzędne wierzcholków trójkąta rozwiązując układy równań: Punkt A: {x+y−2=0 {3x−5y−14=0, Punkt B: {3x−5y−14=0 {x−y−2=0 Punkt C: {x+y−2=0 {x−y−2=0 Potem oblicz współrzędne środków wszystkich boków ze wzoru:
 xA+xB yA+yB 
SAB=(

,

)
 2 2 
Niech S1 oznacza środek AB, S2 − środek BC, S3 − środek AC. ad a) Wskazówka: musisz wyprowadzić równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty. Najpierw oblicz współczynnik kierunkowy:
 yB−yA 
a=

xB−xA 
Wstawiasz tak obliczony współczynnik do równania prostej, jeżeli np. a=3, to prosta ma równanie y=3x+b i do tego równania podstawiasz współrzędne jednego z punktów, przez który prosta ma przechodzić − i obliczasz b. Twoimi punktami będą wierzchołki trójkąta i środki przeciwległych boków, np. punkt C i S1, A i S2, B i S3 − i z ich współrzędnych wyznaczysz równania prostych zawierających srodkowe trójkąta. ad b) Liczysz długości boków trójkąta ze wzoru |AB|=(xB−xA)2+(yB−yA)2, podobnie boki BC i AC i sumujesz − masz obwód. ad 3) Okrąg opisany na trójkącie musi przechodzić przez wszystkie jego wierzchołki − podstawiasz więc ich współrzędne do równania okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2 − i rozwiązujesz układ z 3 niewiadomymi a, b i r. Spróbuj to zrobić wg tych wskazówek.
26 paź 01:07