Udowodnić twierdzenia wartości bezwzględnej.
oti: Mam udowodnić twierdzenia, a za bardzo nie wiem jak...
a) |x| ≥ 0
b)
√x2 = |x|
d) |x+y| ≤ |x|+|y|
e) | |x|−|y| | ≤ |x−y|
24 paź 18:55
oti: Wytlumaczy ktos?
24 paź 19:27
Jack:
b) to definicja pierwiastka
pozostałe (przypuszczam) można rozwiązać podając różne przypadki, gdy x>y, y>x i x=y.
24 paź 19:35
Gosia!: a) |x|≥0 bo moduł z liczby nie może być ≤0 przykład: |−3|=3 ; |3|=3
b)
√x2 = |x| bo każda liczba ujemna do kwadratu daje liczbę dodatnią np:
√(−5)2=
√25= 5
c)|
xy|moduł z ułamka,
|x||y| moduł z każdej liczby, np: |
34|=
|3||4|
d) tak jak wyżej tylko tu nie ma ułamków i jest suma

e) ||x|−|y|| moduł z każdej liczby i z wyniku, |x−y| moduł z wyniku np: ||−3|−|4||=
|3−4|=|−1|=1; |−3−4|=|−7|=7
24 paź 19:38
Gosia!: nie wiem czy dobrze, ja tak to rozumiem
24 paź 19:39
Jack:
to oczywiście żadne dowody... ale ilustracje.
24 paź 19:40
Gosia!: ja tak to rozumiem i moja praca domowa by tak właśnie wyglądała
24 paź 19:41
Jack:
dobrze rozumiesz twierdzenia ale nie polecenie
24 paź 19:43
Gosia!: ja udowadniałam twierdzenia na przykładach− liczbach, jak jesteś taki mądry to napisz dowody
tego
24 paź 19:48
Monia: Tak Gosiu ale to nie o to chodzi w zadaniach na dowodzenie zeby podkladac liczbe i sprawdzac
czy sie zgadza albo cos takiego to bardziej porąbane
24 paź 19:50
Jack:
podałem wskazówki. Myślę, że to powinno wystarczyć.
24 paź 19:51
Gosia!: wiem co to są dowody

jakbym miała zeszyty sprzed 2 lat to może bym gdzieś tam miała jakiś
dowód ale nie wiem, ja się nie męczę, przy okazji możecie mi pomóc z moim zadaniem
24 paź 19:53