enter: 4,55* rozwiąż nierówności:
a) 1 3
------------ ≥ --------------
3x-2-x
2 7x-4-3x
2
zadanie robiłam tak:
1. założenia i określenie dziedziny:
wyszło mi D=R-{1,4/3,2}
2. sprowadzenie do wspólnego mianownika czyli:
-2x+4i2/3
--------------------- ≥ 0
(x-2)(x-1)(x-4/3)
3. Skorzystanie z zasady, że P(x)/W(x)≥0⇔P(x)*W(x)≥0 i W(x)≠0
(-2x+4i2/3)(x-2)(x-1)(x-4/3)≥0
4. Wypisanie miejsc zerowych i narysowanie wykresu.
x=2i1/3 x=2 x=1 x=4/3
wyszło mi x∈(1;1i1/3)U(2;2i1/3)
a miało być: x∈(-
∞,1)U(1i1/3;2)
gdzie robię błąd

?
5 sty 21:12
anmario: Pzry skracaniu przez x-1, jak nie rozumiesz to daj znać, wyjaśnię obszerniej
5 sty 21:33
enter: nie rozumiem, bo nie bardzo wiem, w którym miejscu to skracanie miałeś na myśli

...
proszę obszerniej

i z góry serdeczne dzięki
5 sty 21:41
anmario: 1 3
------------ ≥ --------------
3x-2-x2 7x-4-3x2
1 3
------------ - ------------- ≥ 0
x2-3x+2 3x2+7x-4
1 3
------------ - ------------------ ≥ 0
(x-1)(x-2) 3(x-2/3)(x-1)
1 1
------------ - ------------------ ≥ 0
(x-1)(x-2) (x-2/3)(x-1)
(x-2/3) (x-2)
--------------------- - ------------------ ≥ 0
(x-1)(x-2) (x-2/3) (x-2) (x-2/3)(x-1)
(x-2/3) - (x-2)
--------------------- ≥ 0
(x-1)(x-2) (x-2/3)
x-2/3-x+2
--------------------- ≥ 0
(x-1)(x-2) (x-2/3)
4/3
--------------------- ≥ 0
(x-1)(x-2) (x-2/3)
1
--------------------- ≥ 0
(x-1)(x-2) (x-2/3)
(x-1)(x-2) (x-2/3) ≥0
- + - +
.................|.....................|...................|.........
2/3 1 2
x∈<2/3,1>u<2∞>
5 sty 22:04
anmario: Kurcze, błąd, sorry
Daj znać jeszcze raz czy dałeś sobie radę, jak nie to napiszę jeszcze raz, rąbnąłem się w
tym rozwiązaniu, a już nie za bardzo mam czas by pisać poprawne, więc tak jak mówię, daj
znać, jak nie dasz rady to napiszę.
5 sty 22:10
anmario:
1 3
------------ ≥ --------------
3x-2-x2 7x-4-3x2
1 3
------------ ≥ ---------------- // *(-1)
-x2+3x-2 -3x2+7x-4
1 3
------------ ≤ ----------------
x2-3x+2 3x2-7x+4
1 3
------------ - ---------------- ≤0
x2-3x+2 3x2-7x+4
1 3
------------ - ------------------ ≤0
(x-1)(x-2) 3 (x-4/3)(x-1)
1 1
------------ - ------------------ ≤0
(x-1)(x-2) (x-4/3)(x-1)
(x-4/3) x-2
-------------------- - ----------------------- ≤0
(x-1)(x-2) (x-4/3) (x-2)(x-4/3)(x-1)
(x-4/3) -(x-2)
----------------------- ≤0
(x-1)(x-2) (x-4/3)
x-4/3-x+2
----------------------- ≤0
(x-1)(x-2) (x-4/3)
2/3
----------------------- ≤0
(x-1)(x-2) (x-4/3)
1
----------------------- ≤0
(x-1)(x-2) (x-4/3)
(x-1)(x-2) (x-4/3) ≤0
- + - +
.................|.....................|...................|.........
1 4/3 2
x∈(-∞, 1)u(4/3,2)
Przedział nie może być domknięty bo x musi być rózne od 1 i 2 i 4/3 ja sam zauważyłeś.
Mam nadzieję, że nic nie pochrzaniłem tym razem
5 sty 22:40