Prawdopodobienstwo
Szprot: W loterii fantowej jest 50 losów przegrywajacych i 5 wygrywajacych. Oblicz prawdopodobienstwo
zdarzenia, że kupując trzy losy,trafimy:
: przynajmniej jeden los wygrywający.
Prosze o pomoc, moglibyście mi to dokladnie rozpisac?
24 paź 18:14
Szprot: Halo
24 paź 18:29
Szprot: Halo
24 paź 18:33
Szprot: halo
24 paź 18:42
think: no najłatwiej to zrobić ze zdarzenia przeciwnego

mianowicie prawdopodobieństwo wylosowania co
najmniej jednego wygrywającego oznacza że może być jeden dwa lub trzy −−>P(A) przeciwne mówi
że nie wylosujesz ani jednego i zależność między tymi prawdopodobieństwami jest taka, że skoro
razem uzupełniają się do całości to P(A) + P(A') = 1 ⇒ P(A) = 1 − P(A')
| | 50 | |
więc z drzewka nawet możesz policzyć że przeciwne to że wylosujesz |
| *{49}{54}*{48}{53} |
| | 55 | |
24 paź 18:54
think: | | 50 | | 49 | | 48 | |
P(A') = |
| * |
| * |
| tak miało być |
| | 55 | | 54 | | 53 | |
24 paź 18:57
Szprot: | | | |
a w ksiązce jest coś takiego |
| |
| | | |
24 paź 19:03
Szprot: Halo
24 paź 19:08
think: no zgadza się

to jest jedno i to samo rozpisz sobie to na silnie
24 paź 19:10
adam: ja to bym na drzewku rozpisał bo dla mnie z loteriami jest łatwiej
24 paź 19:22