:P
kinia: zad. 1 Zbiorem rozwiązan nierówności −3(x−2) (5+x) ≥ 0 jest:
zad.2 Rozwiązaniem równania 3x=2+ x √5 jest liczba:
zad. 3 Najmniejszą z liczb spełniająych równanie 4x3+5x2+x−=0 jest
24 paź 18:09
sushi_gg6397228:
w czym masz problem
24 paź 18:15
kinia: Jak bym nie miala problemu to bym chyba nie pisala no nie? Także jak masz zadawać pytania
retoryczne to po prostu nie pisz w ogóle tak będzie lepiej i dla mnie i dla ciebie.
24 paź 18:16
mac: Zad 1. Pierwiastki masz już podane teraz tylko machnąć rysuneczek.
Zad 2.
3x = 2 + x√5 / ()2
9x2 = (2 + x√5)2
9x2 = 4 + 4√5x + 5x2
−4x2 + 4√5x + 4 = 0
Δ= 80 + 64 = 144
√Δ = 12
Teraz tylko x1 i x2 no i podajesz tak jak w pierwszym
Zad 3. Co to za "−" za ostatnim x?
x(4x2 + 5x + 1) = 0
Liczysz deltę i pamiętasz o tym, że dla pierwszego x = 0
24 paź 18:19
24 paź 18:21
ania : pomyliło mi się w pisaniu ma być bez tego −
24 paź 18:21
ania : ale nie rozumiem jaki rysuneczek?
24 paź 18:22
sushi_gg6397228:
jest problem bo jak nie wiesz, to najpierw trzeba poczytac podrecznik, a nie wrzucac zadania i
czekac na gotowca, ktory i tak g... CI da jak przyjdzie do sprawdzianu, to dostaniesz jedynke
najlepiej napisac, zrobcie zadania i nic wiecej
z1. masz postac iloczynowa, wiec tylko znalezc miejsca zerowe, zrobic parabole i po sprawie
z3. wyciagnac x przed nawias i policzyc delte
z2 wiadome na jedna, niewiadome na druga, potem pozbyc sie niewymiernosci z mianownika
24 paź 18:22
24 paź 18:25
kinia : czy tak trudno ogarniasz człowieczeństwo? nie sądzisz, że nie każdy choćby się staral nie
będzie mialścisłego umysłu? ja daje zadania których kompletnie nie rozumiem dlatego nie
pouczaj mnie o czytaniu podręcznika, ponieważ to już dawno zrobiłam.
24 paź 18:26
mac: to przeczytaj jeszcze raz

, na maturę masz jak znalazł xD
24 paź 18:28
kinia : w zad.2 jak mam okreslic a,b,c aby obliczyc x1 i x2?
24 paź 18:31
24 paź 18:35
mac: Pardon w 2 się machnąłem powinno być:
3x=2 + x
√5
3x − x
√5 = 2
x(3 −
√5) = 2 /(3 − √
√5)
| | 2 | | (3 + √5) | |
x = |
| * |
| |
| | (3 − √5) | | (3 + √5) | |
24 paź 18:41