pomocy
ania: zad. 1 Rozwiązaniem równania x2 + x = (x+1)
2 − 7(x+2) jest liczba ?
| | 2x | |
zad. 2 Zbiorem rozwiązań równania |
| = x jest : |
| | x3+ 1 | |
zad. 3 Przedział <−1,5> jest zbiorem rozwiązań nierówności:
a. −2(x+5)(x+1) ≥ 0
b. −2(x−5) (x+1) ≥0
24 paź 18:03
adam: x2+x=x2+2x+1−7x−14
x2−x2+x−2x+7x=−13
6x=−13 /:6
x=−13/6
x=−2 1/6
24 paź 18:13
ania : dzięki wielkie
24 paź 18:17
adam: a w zad3 będzie odpowiedz B
rozwiązanie:
−2(x2+x−5x−5)≥0
−2x2−2x+10x+10≥0
−2x2+8x+10≥0 /:2
−x2+4x+5≥0
i teraz liczymy delte

nie wiem jak tu ten znaczek zrobić ^^
(delta)=16+20=36
ze wzoru: delta=b2 −4*a*c gdzie −x2 to a ; 4x to b ; 5 to c
√delta = 6
x
1=−4−6/−2 = −10/−2 = 5
x
2=−4+6/−2 = 2/−2 =− 1
x
1 = 5 ; x
2 = −1
a że masz pokazać ≥ to <−1,5>
24 paź 18:47
adam: z tym zadaniem 2 to nie jestem pewien ... bo albo coś mi się pomieszało ... albo nie wiem..
moge rozpisać Ci ale nie wiem czy dobrze to będzie sorry ze tak długo nie odpisywałem ale
miałem problemy z internetem

.
24 paź 18:48