Z
Kamil: 1.
Dane są trzy współliniowe punkty ABC Wiemy, że kąty ABD oraz DBC są przyległe.
Wiadomo także, że ABD = 10stopni , a miara kąta DBE jest o 5 stopni większa niż miara
kąta ABD i wynosi DBE =_______ .
Miara kąta EBF jest dwa razy większa niż miara kąta DBE i wynosi EBF=_____________ .
Wiedząc, że kąt FBG jest kątem prostym, można obliczyć, że GBC =_________ .
24 paź 17:54
Edka: help
24 paź 18:53
sushi_gg6397228:

musisz sie zdecydowac na jedno imie
α=10
o
co to jest E, F, G −−> gdzie tego szukac
24 paź 19:07
sushi_gg6397228:
kat DBE= 5+kat ABD= 15o
EBF=2* DBE= 30o
24 paź 19:12