krotko: Pewien kod sklada sie z osmiu znakow (jedynek lub dwójek). Jakie jest prawdopodobienstwo,
ze w kodzie tym wystepuja:
co najmniej dwie jedynki?
Wynik= 1- 9/28
Chcialbym sie tylko zapytac, skad sie wziela ta dziewiatka?
5 sty 21:01
Mietek: innymi slowy masz rozwiazanie 1-9/256 czyli wychodzi 247/256
5 sty 21:05
Mietek: a skad sie wziela to musisz juz sam rozwiazac zadanie i moze wtedy sie dowiesz
5 sty 21:05
krotko: W NICZYM NIE POMOGLES TO PO 1 PO 2 SPAMUJESZ PO 3 WIEM, ZE TO JEST ZE WZORU P(A)=1-P(A')
I JAK W/W CHCIALBYM WIEDZIEC PRZYNAJMNIEJ CZY DOBRZE OBRALEM A'= WYSTEPUJA DWIE, JEDNA
LUB BRAK JEDYNEK.
5 sty 21:14
anmario: Suma prawdopodobieństw zajścia zdarzenia A i odwrotnego do niego zdarzenia A' wynosi 1
p(A)+p(A')=1
czyli p(A)=1-p(A')
Na przykład:
Zadanie
Rzucamy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadną co najmniej dwa oczka?
Rozwiązanie:
Niech A będzie zdarzeniem, że wypadły co najmniej dwa oczka, czyli 2, 3, 4, 5 lub 6.
Widać gołym okiem, że zdarzenie odwrotne A' to takie zdarzenie, że wypadło 1.
Oczywiście p(A')=1/6 a musi być:
p(A')+p(A)=1 więc
1/6+p(A')=1
więc p(A')=5/6
Twoje zadanie rozwiązane jest na tej samej zasadzie, co najmniej dwie jedynki w kodzie to
zdarzenie odwrotne do tego, że będzie dokładnie jedna jedynka lub same zera. Obliczasz
więc, że wypadnie dokładnie jedna jedynka albo same zera.
Zdarzeniu, że będzie dokładnie jedna jedynka sprzyja 8 możliwości (1 na pierwszym, drugim
itd aż do ósmego, miejscu). Zdarzeniu, że będą same zera sprzyja tylko jedna możliwość.
Czyli sprzyjających możliwości jest 8+1=9
Natomiast ilość wszystkich możliwych zdarzeń jest równa liczbie ośmioelementowych
wariacji zbioru dwóch elementów czyli 28. Prawdopodobieństwo zdarzenia odwrotnego A' do
wypadnięcia co najmniej jednej jedynki jest więc:
p(A')=9/28
Zatem prawdopodobieństwo zająscia zdarzenia A, że wypadnie co najmniej jedna jedynka:
p(A)=1-9/28
5 sty 21:29
krotko: okej teraz wszystko jasne thnx
5 sty 21:37