Naszkicowac wykres funkcji
piekna: Naszkicuj wykres funkcji:
y=x sgn(sinx)
Proszę o pomoc
24 paź 17:29
piekna: podbijam
26 paź 20:08
Grześ: a tam czasem nie ma sgn x
26 paź 20:11
Grześ: Czy jest x* sgn(sinx)
26 paź 20:12
Grześ: jeśli tak, jak mówie, to szkisujesz najpierw wykres sinx, zaznaczasz miejsca, gdzie wykres jest
nad osią lub na niej oraz gdzie jest pod osią
W przedziale nad lub na osi sgn wynosi 1, a w przedziale pod osią sgn wynosi −1
26 paź 20:15
Grześ: Czyli zapisując tak formalnie:
sinx≥0 dla x∊......
sin<0 dla x∊....
26 paź 20:15
think: Grześ tam gdzie sinx = 0 to sgn = 0
26 paź 20:19
Godzio:
a jak sinx = 0 to też

?
26 paź 20:20
piekna: wzor to :
x* sgn(sinx)
wiec jak będzie?
26 paź 20:24