Kamil0s: Witam, rozwiązałem dwa podpunkty lecz z 3 mam problem a mianowicie:
Klasa liczy 18 osób w tym 10 dziewcząt. Na ile sposobów można wybrać 4 osobową delegację
w której będzie
a) dokładnie 1 chłopiec
b) same dziewczęta
c) co najmniej 1 chłopiec
W podpunkcie a) wyszło mi - 960
W podpunkcie b) wyszło mi - 210
Myślę że to dobre wyniki

ale ciągle mam problem z podpunktem c) nie wiem jak go
zacząć. Wychodzi na to że powiedzmy wybieramy 1 chłopaka więc zostaje nam 3 dziewczęta,
wybieramy 2 chłopców zostają nam 2 dziewczyny, wybieramy 3 chłopców zostaje 1 dziewczyna
no i zostaje nam sytuacja kiedy będzie 4 chłopców tyle że nie wiem jak to zapisać

Proszę o pomoc
5 sty 20:59
krotko: UZYWASZ P(A)=1-P(A')
A' W TYM PRZYPADKU TO SAME DZIEWCZYNY
Z DRZEWKA LICZYSZ PRAWDOPODOBIENSTWA P(A')
POTEM TYLKO ODEJMUJESZ I MASZ WYNIK
P(A)=1- 63/918=855/918
5 sty 21:11
Mietek: hmm to jest raczej jeszcze z kombinatoryki a nie z prawdopodobienstwa
tutaj musisz poprostu dodac to na ile sposobow moze zostac wybrany jeden chlopak i 3
dziewczyny +2 ch i 2 dz + 3 ch i 1 dz + 4 ch
skoro rozwiazales podpunkt a to wiesz o co mi chodzi
5 sty 21:13
Eta:
Najłatwiej wprowadzić zdarzenie przeciwne
-- ani jeden chłopiec ( czyli same dziewczyny 210
i odjąć od całego zbioru
czyli od C
184= 3060
więc
c) odp 3060 - 210=2850
można też tak ! (choć więcej liczenia)
co najmniej jeden to 1ch i 3 dz lub 2ch i 2dz lub 3ch i 1 dz lub 4ch
czyli
C
81*C
103 + C
82* C
102 + C
83*C
101+ C
84
wyjdzie to samo .,ale więcej liczenia!
Możesz dla wprawy sprawdzić! otrzymasz ten sam wynik!
Zapamietasz już co trzeba wprowadzic by mniej liczenia było
ZDARZENIE PRZECIWNE! i odjąc od wszystkich możliwości
wybrania tej delegacji
5 sty 21:17
Eta:
Nooo

! "krótko" ale w zad. nie ma prawdopodob.
tylko liczba możliwych delegacji!
5 sty 21:18
krotko: A PRZEPRASZAM MASZ RACJE, HEHE POROBILEM PARE ZADAN PODOBNYCH DO TEGO I JUZ SAM SIE GUBIE
XD
5 sty 21:21
Kamil0s: krotko właśnie są to zadania z kombinatoryki

1ch i 3 dz+2 ch i 2 dz + 3 ch i 1 dz + 4 ch
Mietek i Eta napisaliście to samo lecz wynik jest niestety inny

sam tak to obliczyłem
lecz powinno wyjść jakimś cudem 1170 ale za żadne skarby mi tyle nie wychodzi

i czy na pewno C
18 + C
103 + C
82 + C
102 + C
83 + C
101 + C
84 równe jest
2850 ?
5 sty 21:45
Kamil0s: no więc ma ktoś jakiś pomysł na to zadanie ?

bo nie daje mi ono spokoju
5 sty 22:15
Eta: Już Ci napisałam! jak Ci nie "leży" trudno
5 sty 22:16