proszę..
Edka:

Ile wynosi CD, AE, BF?
24 paź 17:05
sushi_gg6397228:
podobienstwo trojkatow
CDA i BFA
24 paź 17:14
Edka: CD = BF?
24 paź 17:17
sushi_gg6397228:
|CD| to nawet z Pitagorasa mozna policzyc
trojkat rownoramienny ACB wiec |BF|= |EA|
24 paź 17:18
Edka: CD = 15?
24 paź 17:19
sushi_gg6397228:
napisalem podobienstwo, a nie przystawanie
jak narysujesz sobie te dwa trojkaty, to zobaczysz ze przecwiprostokatne maja 17 i 16, wiec
CD≠BF
24 paź 17:20
Edka: nic z tego niewem:(
24 paź 17:23
sushi_gg6397228: podalem wierzcholki w jakiej kolejnosci sa boku podobne,
policz CD z Pitagorasa, a potem uloz odpowiednie boki na proporcje
24 paź 17:28
sushi_gg6397228: zauwazylem, ze policzylas juz CD=15
to teraz rysujemy dwa trokaty prostokatne CDA i BFA
kat prosty w wierzcholku D i F
24 paź 17:31
Edka: BF = 14?
24 paź 17:34
sushi_gg6397228:
24 paź 17:35
sushi_gg6397228:
zapisz tutaj obliczenia, a nie rzucasz liczbami
24 paź 17:35
Edka: Naprawdę nie wiem, możesz wytłumaczyć całość?
|CD| z twierdzenia Pitagorasa, reszty nie ruszę..
24 paź 18:16
sushi_gg6397228:
narysowalem dwa trojkaty, uloz proporcje z podobienstwa, podpisz boki liczbami, ktore masz
dane
24 paź 18:18
Edka: ADAC=AFAB
24 paź 18:30
sushi_gg6397228:
troche Ciebie oszukalem z tym podobienstwem, bedzie tak trojkat CDA i tw cosinusow
15
2= 8
2+17
2 −2*8*17 * cos (kata A)
z tego wyliczymy cos (kata A)=..
potem trojkat AFB
| | |BF| | |
cos (kata A)= |
| ===> |BF|=... |
| | |AB| | |
24 paź 18:32
Edka: dobra to już nie ma sensu..
dzięki za pomoc, pozdrawiam
24 paź 18:35
sushi_gg6397228: ma sens, bo źle zobaczylem na te katy, to ostatnie jest dobrze
24 paź 18:37
sushi_gg6397228: jednak to bylo dobrze, wiec masz do tamtego inna proporcje
porownaj wyniki, powinno wyjsc to samo
24 paź 19:01
Siostra Ewa:
Ale flejtuchy!Rozgrzebaliście zadanie,nie kończycie i jeszcze podajecie
błedne odpowiedzi.Zupełnie jak ci azjatyccy ignoranci,którzy budowali
most na rzece Kwai,a on ciągle się zawalał.
A tymczasem

bliczmy AE
Rozpatrzmy w tym celu trójkąt BAE i oznaczmy∡BAE=α
1,∡ABE=β
Z twierdzenia sinusów mamy:
| AE | | AB | | AB | |
| = |
| = |
|
|
| sinβ | | sin[180−(α1+β)] | | sin(α1+β) | |
cosβ=
817 , sinα
1=
240289[jak to policzyć?]
Teraz macie wystarczająco danych,aby policzyć AE.Miłej zabawy!
25 paź 11:07