.
Skizzo: Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 504,
a ich najwiekszym wpólnym dzielnikiem jest 36. Wyznacz wszystkie pary liczb o tej własnoisci.
24 paź 16:54
Godzio:
a + b = 504
NWD(a,b) = 36
a = 36 * k
b = 36 * n
36(k + n) = 504
k + n =14
k = 1 , n = 13 ⇒ a = 36 i b = 36 * 13 − ok
k = 2 , n = 12 ⇒ a = 36 * 2 i b = 36 * 12 − nie pasuje
k = 3 , n = 11 ⇒ a = 36 * 3 i b = 36 * 11 − ok
k = 4 , n = 10 ⇒ a = 36 *4 i b = 36 * 10 − nie pasuje
k = 5 , n = 9 ⇒ a = 36 * 5 i b = 36 * 9 − ok
k = 6 , n = 8 ⇒ a = 36 *6 i b = 36 * 8 − nie pasuje
k = 7 , n = 7 ⇒ a = 36 * 7i b = 36 * 7 − nie pasuje
Odp: a = 36 b = 36 * 13 lub a = 36 * 3, b = 36 * 11 lub a = 36 * 5 v b = 36 * 9
oczywiście mogą być na zmianę, a = 36 * 13 i b = 36 itd
24 paź 17:04
Skizzo: o i tam mi wyszło jak liczyłem ale mam pyt zatem jaka
własnosc spełniaja liczby ktore pasuja tzn. ktore sa rozwiazaniem
24 paź 17:10
Godzio:
te które nie pasują mają wspólny dzielnik pomijając 36 i dlatego ich NWD byłoby różne od 36
24 paź 18:11