JESZCZE RAZ BARDZO PROSZĘ O ROZWIĄZANIE TYCH DWÓCH PROSTYCH PRZYKŁADÓW
damian: oblicz liczbę a lub zapisz w najprostrzej postaci
2log5 10 − log5 20
(3−2√5 ) 2
24 paź 16:51
Kejti: napisałam Ci to..
24 paź 16:52
damian: ale ja nie potrafie tego policzyc:(
24 paź 16:53
dominika: lepiej zapisz mu to jak idzie to pokolei
24 paź 16:54
Kejti: no chłopie.. wzory znasz? już nawet Ci go napisałam, tylko podstawić...
24 paź 16:54
think: a próbowałeś chociaż

?
alog
bc = log
bc
a
nie ma w tym żadnej filozofii tylko trzeba analogicznie do literek postępować
i na koniec
log
ab = c <==> a
c = b
24 paź 16:55
24 paź 16:56
think: ze czy we wzorze z odejmowaniem logarytmów jest miejsce na jakąś stałą

musisz najpierw zrobić
coś z tą dwójką przed logarytmem zanim skorzystasz ze wzoru na odejmowanie.
24 paź 16:59
damian: ale co mam z nią zrobić?
24 paź 17:01
think: pierwszy wzór który Ci podałam pokazuje co z nią zrobić.
24 paź 17:01
damian: tylko ze nie wychodzi mi
24 paź 17:07
damian: 2log
5 10−log
5 20
2log
5 = log
5 10
2
log
510 − log
5 20 = log
5 1020
log
510=20

nie wychodzi
24 paź 17:09
damian: bardzo prosze o pomoc jak to rozwiazac
24 paź 17:12
Kejti: 102=?
24 paź 17:18
24 paź 17:19
damian: 20
24 paź 17:19
think: no już dobrze zacząłeś
2log510 − log520 = log5102 − log520 = ...
24 paź 17:19
damian: 100*
24 paź 17:19
Kejti: 10*10=?
24 paź 17:19
damian: 0?
24 paź 17:19
damian: kejti − 100
think − 0
24 paź 17:20
Kejti: uff.. dobrze..
więc masz:
| | ... | |
log5100−log520=log5 |
| |
| | ... | |
24 paź 17:20
think: no to masz log5100 − log520
teraz skorzystaj ze wzoru na różnicę logarytmów.
24 paź 17:20
damian: log5 = `0020
24 paź 17:21
damian: 100*
24 paź 17:21
damian: 520 = 100
24 paź 17:22
damian: 520 = 100
24 paź 17:22
damian: dobrze?
24 paź 17:22
24 paź 17:24
think: a to = skąd tam się wzięło

?
24 paź 17:24
damian:
ac = b
520 = 100
24 paź 17:25
damian: log5 20 = 100
24 paź 17:26
damian: nie mam pojecia
24 paź 17:26
think: za szybki jesteś
| | 100 | |
masz log5 |
| = log55 teraz musisz sobie zadać pytanie: |
| | 20 | |
podstawa logarytmu do jakiej potęgi da mi 5 i to będzie rozwiązanie.
24 paź 17:27
damian: 1?
24 paź 17:29
MONIKA: tak 1
24 paź 17:29
MONIKA: bardzo mozolnie CI poszlo ale sie udało
24 paź 17:30
MONIKA: ten drugi przyklad.... to poprostu musisz podstawic do wzoru skróconego mnozenia
24 paź 17:31
damian: masakraaaa

jestem załamany.. ale to nie moja wina tylko mojej matematyczki
24 paź 17:31
MONIKA: nie martw sie

masz jakies pytania do zadania
24 paź 17:32
dominika: log55=1
24 paź 17:32
MONIKA: nie wiesz czemu log
5 5=1
24 paź 17:33
damian: 32 − 2*3*2√5 + 2√52 ?
24 paź 17:34
damian: wiem bo 5* 1 = 5
24 paź 17:34
MONIKA: tak bardzo dobrze teraz to wylicz dalej
24 paź 17:34
damian: wiesz jak nie mam rozwiązanego zadania nie wiem co robic jak robic ale jak mam rozwiazane to
juz wiem o co chodzi
24 paź 17:34
MONIKA: niee bo 51=5 nie 5*1=5
24 paź 17:35
MONIKA: aha rozumiem .... to rób dalej to drugie zadanie i powiedz ile ci wyszlo
24 paź 17:36
damian: a jak te pierwiastki wymnożyc bo nie wiem
24 paź 17:39
MONIKA: 9−12 √5 +12
24 paź 17:40
MONIKA: przepraszam 20 nie 12 na koncu
24 paź 17:41
damian: 17√5 ?
24 paź 17:42
MONIKA: koncowy wynik to 29−12√5
24 paź 17:42
MONIKA: nie mozesz odjac 29 od −12 √5
24 paź 17:43
MONIKA: wyszla poprostu taka liczba niewymierna
24 paź 17:44
MONIKA: masz jeszcze jakies zadanie
24 paź 17:45
adam: pierwiastków się nie odejmuje od liczb całkowitych
24 paź 17:45
adam: Monika znasz się może trochę na stereometri?
24 paź 17:46
MONIKA: niestety nie jeszcze nie mialam tego działu przykro mi
24 paź 17:47
adam: szkoda bo mam takie głupie zadanie a za chiny nie wiem jak to zrobić ^^
24 paź 17:47
MONIKA: to napisz tu ktos ci napewno rozwiaze

ja to tak ogolnie z matmy nie bardzo

a wchodze tu
zeby sobie popowtarzac troche zadania do matury
24 paź 17:49
adam: juz pisałem ktoś już napisał mi odpowiedz ale mi potrzeba żeby ktoś rozwiązał a jak ma czas to
wytłumaczył

ja to na razie nie mam jak powtarzać a w tym roku maturka i to rozszerzona
jeszcze a takiego czegos nie umiem rozwiązać ... to na pewno ją zdam
24 paź 17:52
damian: aha dziekuje

:( ja tez w tym roku mam mature... kiepsko ją widze..
24 paź 17:53
MONIKA: hahah ja tez rozszerzona troche ciezko to widze ale no ale co....

Trzymam kciuki
24 paź 17:53
MONIKA: poradzisz sobie Damian spokojnie
24 paź 17:54
MONIKA: w ogole tak widze ze tu wiekszosc maturzystów tu siedzi
24 paź 17:56
adam: jakoś to będzie

jak będzie taka prosta jak rok temu to spokojnie
24 paź 17:59
damian: napewno nie bedzie taka jak rok temu bo wszyscy mowia ze taka latwa taka latwa a ciekawe czy
ktos by napisal ja w 100%
24 paź 18:01
adam: no ja tylko moge powiedzieć ze z podstawy z tej matury co była miałem coś powyżej 80% a
rozszerzenia nie robiłem ... bo dużo też nie umiałem ... zobaczymy co będzie ^^
24 paź 18:04
damian: pytanie do MONIKI:
powiedz mi czy dobrze obliczyłem :
a= 10
12 * 8
−3 * 25
−6 = ........... = 40
24 paź 18:11
think: źle wynik to 8
24 paź 18:22