równanie trygonometryczne
peter: ctg2x+4cos2x=5
24 paź 16:48
M:
17 kwi 06:03
M:
24 maj 17:18
MAX: cos2x/sin2x +4(1−2sin2x) =5
sinx≠0
cos2x +4(1−2sin2x) sin2x = 5sin2x
1−sin2x +4sin2x −8sin4x −5sin2x = 0
8sin4x + 2sin2x −1 =0
niech sin2x = t ; t ∊ <0,1>
8t2 +2t −1 = 0 , Δ = 36 , t1 = 1/4 : t2 = −1/4
czyli sin2x = 1/4 ⇒ sinx =1/2 lub sinx = −1/2
dokoncz
24 maj 18:57
Jinxia:
Raczej nie dokończy bo minęło juz 15 lat
24 maj 19:40
Leszek: Ale dokonczyc moze kazdy inny uczestnik tego forum , ktore kiedys bylo OK !
24 maj 22:04