rozwiazanie rownania
Ułomek: ktora z liczb jest rozwiazaniem rownania 2(x−1)+x=x−3(2−3x) ?
A)811
B)−411
C)47
D)−1
24 paź 16:38
Ułomek:
24 paź 16:39
Ułomek: jak sie za to zabrac
24 paź 16:42
voltage: Najpierw wymnóż nawiasy, a poźniej niewiadome na jedną stronę i wyliczysz x.
P.S. Dlaczego zmieniłeś nick? Tamten był fajny
24 paź 16:44
Angela: musisz znaleźć x z równania ; p
24 paź 16:45
dominika: 2x−2+x= x−6+9x
2x+x−x−9x=−6+2
11x=−4
x=− 4/11
odp: b
24 paź 16:46
Tepy kij : aha

a ja podstawialem za x te liczby

dzieki
24 paź 16:47
voltage: Dominiko błąd rachunkowy, powinno być:
2x−2+x=x−6+9x
7x=4 i odp. C
24 paź 16:49
Tepy kij : no wlasnie tez tak mi sie wydaje

2x−2+x= x−6+9x
2x+x−x−9x=−6+2
−7x=−4 / /(−7)
x=
47
24 paź 16:50
voltage: Ooo, fajnie że powróciłeś do tego nicku
24 paź 16:50
Tepy kij : A cos takiego

Wskaz przedzial ktory jest zbiorem rozwiazan nierownosci
x4+
16<
x3
24 paź 16:51
Tepy kij : A)(−oo,−2)
B)(−oo,2)
C)(−2,+oo)
D)(2,+00)
24 paź 16:52
voltage: | | x | | 1 | | x | |
Czy to jest |
| + |
| < |
| ? |
| | 4 | | 6 | | 5 | |
24 paź 16:52
Tepy kij : jak powieksyzles czcionke
24 paź 16:53
Tepy kij : tam jest x/4+1/6<x/3
24 paź 16:53
24 paź 16:55
24 paź 16:57
voltage: No to jak w końcu ma być?
24 paź 16:58
Tepy kij : | | 1 | |
ale dlaczego jest − |
| ? |
| | 6 | |
24 paź 16:58
voltage: bo przeniosłem na drugą stronę
24 paź 16:59
voltage: Moja odpowiedź dt. oczywiście nierówności z postu o godz 16:53
24 paź 17:00
Tepy kij : looo

sorki

pomieszalem wszystko sorki . Jeszcze raz
24 paź 17:00
voltage: No tak właśnie na to dałem odpowiedź
24 paź 17:01
Tepy kij : aha faktycznie ...
dzieki
24 paź 17:02
Tepy kij : Zbiorem rozwiazan nierownosci x2≥9 jest :
24 paź 17:03
Tepy kij :
A) (−oo,−3) v (3,+oo)
B) <−3,3>
C) <−3,+oo)
D) <3,+oo)
24 paź 17:05
Tepy kij : bedzie chyba x≥3 tak
24 paź 17:05
voltage: tak
24 paź 17:06
Tepy kij : ale jaka odp

jak to rozumiec
24 paź 17:07
voltage: Tylko zauważ jeszcze jedno
24 paź 17:08
Tepy kij : ta
24 paź 17:08
voltage: x≥3 v x≥−3
Rozumiesz dlaczego tak jest?
24 paź 17:08
Tepy kij : no nie bardzo chociaz zawsze tak jest
24 paź 17:09
voltage: bo jak masz x2≥9 to tym x może być zarówno 3 jak i −3 dlatego, że gdy podnosisz do kwadratu
to wyrażenie zawsze jest dodatnie i stad jest x≥3 v x≥−3 a zatem musi być odp C
24 paź 17:11
Tepy kij : a nie B

<−3,3> juz wiem dlaczego odp sa liczby 3 i −3 ale nie rozumiem jak udzielic odp na
co sie patrzy
24 paź 17:12
voltage: Przedział zaznaczasz w taki sposób ze patrzysz gdzie należy x tutaj masz że x jest większy lub
równy −3 i stąd przedział <−3,∞>
24 paź 17:13
Tepy kij : a na co sie patrzy w ktorym miejscu sie konczy
24 paź 17:14
voltage: B byłoby gdybyś miał zanzaczyć x≥−3 i x≤3
24 paź 17:15
voltage: ale co się kończy? jeśli masz tylko ze x jest większe od jakiejs liczby to nie ma ogranicznia
wiec idze do nieskończoności
24 paź 17:16
Tepy kij : aaa juz wiem
24 paź 17:16
Tepy kij : a takie zadanko
24 paź 17:16
Tepy kij :
Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych w ktorych obie cyfry sa parzyste ?
A) 16 B) 20 C) 24 D) 25
24 paź 17:16
voltage: wazne zeby bylo wieksze od tej liczby
24 paź 17:16
voltage: Tu masz B powiedz dlaczego
24 paź 17:18
voltage: zastanów się
24 paź 17:18
Tepy kij : no wlasnie nie wiem

jakas mala podpowiedz
24 paź 17:20
voltage: Zobacz liczby te muszą zaczynać się od 2,4,6 lub 8, a kolejna liczba musi być 0,2,4,6,8
24 paź 17:21
voltage: Miałeś już kombinatorykę?
24 paź 17:21
Tepy kij : jak to rozpisac to jest 5 dziesiatek i w kazdej sa 4 pary ktore pasuja 4x5=20 tak
24 paź 17:21
Tepy kij : mialem jestem w mautralnej i na macie leze totalnie
24 paź 17:22
Tepy kij : 0 tez sie zalicza do parzystych
24 paź 17:22
voltage: Są 4 dziesiątki i 5 par które pasują czyli to co napisałeś jest prawdą
24 paź 17:25
Tepy kij : 22,24,26,28
42,44,46,48
62,64,66,68
82,84,86,88 wychodzi mi ze 16 jezeli nie brac 0
24 paź 17:25
voltage: Sorry pomyliłem się zero nie jest parzyste bo nie dzieli się przez 2 czyli 4x4=16
24 paź 17:26
24 paź 17:27
voltage: Jakby nie patrzeć
24 paź 17:27
Tepy kij : to jeszcze takie i koncze na dzis

Wskaz funkcje kwadratowa ktorej zbiorem wartosci jest przedzial <−2,oo)
24 paź 17:28
Tepy kij :
A) y=−2x2+2
B) y=−(x+1)−2
C) y=2(x−1)2+2
D) y=(x+1)−2
24 paź 17:29
voltage: No więc y musi należeć do tego przedziału a zatem: y=x2−2
24 paź 17:30
voltage: Dobra trzeba to przekształcić
24 paź 17:30
Tepy kij : uu ale dlaczego tak

y=x
2−2
24 paź 17:31
Tepy kij : skad to sie wzielo
24 paź 17:31
voltage: Narysuj sobie wykres funkcji y=x2−2 to zauwazysz ze jest ona od −2 do niesk
24 paź 17:34
voltage: Czy przypadkiem nie zapomniales w odp D podniesc nawiasu do kwadratu? Jeśli tak to jest to
właściwa odp
24 paź 17:40
voltage: Dobra ja lece
24 paź 17:42