Indukcja
Angela: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż że: |
| + |
| + ... + |
| + |
| > 1 |
| | n+1 | | n+2 | | 3n | | 3n+1 | |
PRoszę o pomoc : )
24 paź 16:35
Angela: pomoże ktoś? ; p
24 paź 16:40
Angela: prosze o pomoc ; p
24 paź 17:05
Angela: ?
24 paź 17:27
Angela: ?
24 paź 17:43
sushi_gg6397228:
zamiast czekac na gotowca to bys rozpisala dwa pierwsze kroki indukcyjne
24 paź 17:51
Angela: no właśnie nie wiem jak to zrobić... miałam 5 zadań z indukcji ale tylko w tym są same n i nei
wiem co z tym fantem zrobić.
24 paź 20:30
Angela: b.prosze o pomoc. ; )
25 paź 12:10
sushi_ gg6397228:
robisz krok 1 n=1 i sprawdzasz lewa i prawa strone
robisz krok 2 wzor prawdziwy dla n=k
i teraz zaczyna sie prawdziwa zabawa krok 3
25 paź 14:44
Angela: no ok wiem jakie są kroki, już to próbowałam ale nei moge sobie z tymi n−ami poradzić
1 krok dla n=1 to 1/2 + 1/3 + ... + 1/3 + 1/4 > 1 − i jak to wytłumaczyć bo 1/2 + 1/3 + 1/3 +
1/4 już są > 1 ?
2 krok nie mam pojęcia jak zrobić ?
3 krok zapewne n=k+1 ale j.w.
Chodzi mi o to czy istnieje zapisanie tej nierówności w krótszej postaci np. 2n*coś tam? bo
chyba jest 2n wyrazów.
Jeszcze raz prosze o pomoc.
25 paź 20:36
Jack:
2n+1 wyrazów. A wytłumaczyć Twój krok 1. można przez sprowadzenie do wspólnego mianownika... (o
ile dobre wyrazy wypiszesz).
25 paź 22:41
Angela: okej z 1 krokiem sobie poradziłam, wyrazów jest 2n + 1 rzeczywiście

a co z krokiem n=k+1 ? jak to wyprowadzić..?
25 paź 22:43
Jack:
podaj polecenie do tego zadania, jak możesz.
25 paź 22:46
Jack:
dla każdego n∊N ma zachodzić ta nierówność?
Dla ciekwości możesz sprawdzić krok 1. Potem zrób 2 krok. Na koniec zamiast n wstaw k+1,
otrzymasz tak 3 krok. Teza udowodni się sama...
25 paź 22:51
Angela: tak n należy do naturalnych, 1 krok ok rozumiem ale dalej nie mam pojęcia jak to
przekształcić..
25 paź 22:54
Jack:
2. krok to założenie że teraz zachodzi dla n=k (w praktyce po prostu piszesz że prawdziwa jest
nierówność z liczbą k zamiast n.
3. krok to wykazanie że jak podstawisz n=k+1 to nierówność zajdzie (tu zaczyna się dopiero
dowodzenie czegokolwiek)
25 paź 22:56
Angela: ja to wszystko rozumiem

ale problem w tym jak to udowodnić
25 paź 22:58
Jack:
rozpisz sobie tezę:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| + |
| >1
|
| k+1 | | k+2 | | 3k+1 | | 3k+4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
skorzystaj z założenia indukcyjnego które mówi, że |
| + |
| +...+ |
| >1 |
| | k+1 | | k+2 | | 3k+1 | |
25 paź 23:06
25 paź 23:08
Jack:
no właśnie do tego się to zadane sprowadza, żeby tę nierówność "wykazać" − co nie jest
specjalnie skomplikowane, skoro k∊N
26 paź 00:50
b.: nie nie − teza to
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + ... + |
| > 1 |
| | k+2 | | k+3 | | 3k+4 | |
(pierwszy wyraz ma k+2 w mianowniku, nie k+1),
wiec zadanie nie jest az tak proste
| | 1 | |
dodaj sobie i odejmij |
| i skorzystaj wtedy z zalozenia indukcyjnego |
| | k+1 | |
26 paź 09:16
b.: aha, a poza tym, koncowe wyrazy sumy w tezie maja mianowniki: ..., 3k+1, 3k+2, 3k+3, 3k+4.
po kolei, a nie − tak jak Jack napisal − bez 3k+2 i 3k+3
26 paź 09:18