Agnieszka;) pomocy<pilne>prosze bardzo......;(: a to zadanie jakos mi nie idzie analogicznie do poprzedniego mojego

Wykaż, że jeżeli
miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w okrąg tworzą ciąg arytmetyczny to
dwa katy tego czworokąta sa proste.
5 sty 20:57
Eta: Już CI "płaczusiu" rozwiazałam

w poprzednim poście !
wiec wytrzyj łezki
5 sty 20:59
Agnieszka;) pomocy<pilne>prosze bardzo......;(: Eta ale to inne zadanko Kochana jestes hehe ide plakac dalej moze cos wymysle...... eh
POMOCY
5 sty 21:04
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: Eta prosze zerknij na to
5 sty 21:13
Paweł: To ja pomoge

zapisz tutaj rowniez te warunki i trosze zmienione rownania, mi wyszly tak:
180=x+y+r
180=x+(x+2r)
z drugiego: 90=x+r
podstawiajac do pierwszego wyjdzie ze kat y=90 stopni
potem dzieki tezmu ze jest to czworokat wpisane w okrak to przeciwny kat to 180-90=90
co udowiadnia to co trzeba bylo udowodnic
5 sty 21:17
Eta: No przecież to pisałam dzisiaj z rozwiazaniem i dokładnym wyjasnieniem!

Nie mam jeszcze "sklerozy"
poszukaj Agnieszko! na bank! pisałam!
5 sty 21:22
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: dziekuje Ci serdecznie

mam jeszcze jedno mega trudne rzucisz okiem

5 sty 21:22
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: Pewna firma chce sprzedawać kukurydze w puszkach w kasztalcie walca. Na wykonanie kazdej
puszki producent zamierza przeznaczyc 36 (pi) cm
2 blachy. Jakie wymiary powinna miiec
puszka by miec maxymalną objętość
5 sty 21:25
Paweł: jesli to bylo do mnie bardzo chetnie
5 sty 21:26
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: tak do Ciebie

i z gory dziekuje

Eta jesteś super

Dziekuje
5 sty 21:28
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: Paweł pomożesz mi
5 sty 21:33
Paweł: no, juz pisze
5 sty 21:44
Agnieszka;) pomocy<pilne>: super

dziekuje i czekam
5 sty 22:02
Paweł: zacznij od zalozen: oczywiscie 0≤2*pole pow postaw≤30cm => 0<r<4cm
zatem z Pola pow bocznej wychodzi wzór:
18cm=r(r+h)
potem oblicz z tego h:
h=(18-r2)/r
i tak otrzymana wysokosc podsaw do wzoru na obj
V=π*r2*h
po podstawieniu:
V=π*r(16cm-r2)
czyli v=-π*r(r-4cm)(r+4cm)
i tutaj jest problem bo jest to wielomian trzeciego stopnia wiec jak na szybko mi sie
wydaje trzeba zrobic dalej pochadna. Ale nie wiem czy to braliscie.
A jak tak to f osiaga maksimum w przedziale (0,4)<=> gdy pochodna = 0 i tak dalej
5 sty 22:04
Paweł: jak cos sie pomylilem albo czegos nie rozumiesz napisz
5 sty 22:09
Agnieszka;) pomocy<pilne>: super

ja jeszcze niestety pochodnej nie mialam wiec to tak
zostawie w tym momencie

dziekuje ślicznie

mam
ostatnie pytanie i mykam nie zawracam Ci juz glowy

jak mam udowodnic Twierdzenie jezeli m jest liczba calkowita
to liczba m
6-2m
4+m
2 jest podzilne przez 36. jak na zywca
podstawi 2 za m i 3 itd to udowodnie......
5 sty 22:13
Eta:
Pc= 2πr(H+r)
2 πr(H +r) = 36π / :2π
18 - r2
r(H +r)= 18 to H= --------- r≠0 i r2 ≠18
r
V(r) = πr2 *(18 - r2)/r V(r)= πr(18 - r2)
V(r)= 18πr - πr3 V'(r)= 18π - 3πr2 V'(r)=0
3r2 = 18 to r2= 6 to r = √6 H= (18 - 6)/√6
H= 12√6/6 = 2√6
Przekrojem osiowym tego walca jest kwadrat o boku 2√6cm
5 sty 22:15
Agnieszka;) pomocy<pilne>: super dziekuje Eta!

5 sty 22:20
KamczyQ: heh ludzie wy jestescie jacys unnormal ze to rozwiazujecie ja tam ucze sie do poprawy
zeusuwania niewymiernosci i jest to conajmniej dziwne ...
5 sty 22:20
Agnieszka;) pomocy<pilne>: KamczyQ a uwierzysz ze ja zapierdzielam do maturki z matmy

a wiesz da sie i tak!
Widzisz bardzo sie ciesze ze znalazlam tą strone bardzo mi pomaga

a jastem tu
pierwszy raz:

nie spodziewalam sie ze sa tacy ludzie wielkiego serca dziekuje
5 sty 22:23
Paweł: Ja tez sie do maturki

milo mi
5 sty 22:25
Agnieszka;) pomocy<pilne>: ooo a slowo daje myslalam ze student jak nic..

ooo mi tez bardzo milo

widzisz a
nawet mnie uczysz podziwiam Pawle
5 sty 22:27
Eta: Agnieszko 1
wyłaczamy m
2 przed nawias
m
2(m
4 - 2m
2 +1) = m
2( m
2 - 1)
2 bo ze wzoru (a-b)
2
teraz ze wzoru na a
2 - b
2 = (a -b)(a+b)
m
2 (m -1)
2 (m +1)
2 liczby m-1 , m , m+1 to kolejne liczby naturalne
więc wśród nich jest liczba i podzielna przez 2 i podzielna przez 3
czyli iloczyn tych liczb jest podzielny przez 6
skoro mamy iloczyn kwadratów tych liczb to jest podzielny
przez 6
2 = 36 i tyle !
5 sty 22:32
Paweł: ale co bedzie jesli m=0? tym razem ja sie czegos dowiem
5 sty 22:37
Agnieszka;) pomocy<pilne>: Prześlicznie dziekuje Ci Eto, i Tobie Pawełku

milo mi, dziekuje za Wasze serduszko

pozdrawiam
5 sty 22:42
Agnieszka;) pomocy<pilne>: i dla m=1 nie wychodzi podzielne przez 36...

5 sty 22:44
Paweł: to moim skromnym licealnym zdaniem smiem twierdzic ze niestety nie jest to podzielne
przez 36 dla kazdego m nalezozacym do calkowitych

, odpada m: -1,0,1 a dla innych juz
sie da
5 sty 22:47
Agnieszka;) pomocy<pilne>: Twoje skormne licealisty zdanie jest sluszne dla mojego stwierdzenia

masz racje

eh
zdolniacha dziekuje

pozdrawiam
5 sty 22:49
5 sty 22:50
Paweł: hm? tego nie pomyslalem... Sory ze wprowadzilem w takim razie w pomylke

ale juz widac
ze jeszcze wszystkiego nie umiem
5 sty 22:55
Eta:
Sorry! tam całkowite! a nie naturalne!
ale pytanie czy istnieje ?
wiec tak jak Paweł podpowiedział
sprawdź dla jakich istnieje podzielność To juz proste!
Ide odpocząc ! Umysł odswierzyć
5 sty 22:59