matematykaszkolna.pl
Agnieszka;) pomocy<pilne>prosze bardzo......;(: a to zadanie jakos mi nie idzie analogicznie do poprzedniego mojego emotikonka Wykaż, że jeżeli miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w okrąg tworzą ciąg arytmetyczny to dwa katy tego czworokąta sa proste. emotikonka
5 sty 20:57
Eta: Już CI "płaczusiu" rozwiazałam emotikonka w poprzednim poście ! wiec wytrzyj łezkiemotikonka
5 sty 20:59
Agnieszka;) pomocy<pilne>prosze bardzo......;(: Eta ale to inne zadanko Kochana jestes hehe ide plakac dalej moze cos wymysle...... eh POMOCY
5 sty 21:04
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: Eta prosze zerknij na to emotikonka
5 sty 21:13
Paweł: To ja pomogeemotikonka zapisz tutaj rowniez te warunki i trosze zmienione rownania, mi wyszly tak: 180=x+y+r 180=x+(x+2r) z drugiego: 90=x+r podstawiajac do pierwszego wyjdzie ze kat y=90 stopni potem dzieki tezmu ze jest to czworokat wpisane w okrak to przeciwny kat to 180-90=90 co udowiadnia to co trzeba bylo udowodnicemotikonka
5 sty 21:17
Eta: No przecież to pisałam dzisiaj z rozwiazaniem i dokładnym wyjasnieniem!emotikonka Nie mam jeszcze "sklerozy" poszukaj Agnieszko! na bank! pisałam!
5 sty 21:22
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: dziekuje Ci serdecznieemotikonka mam jeszcze jedno mega trudne rzucisz okiememotikonkaemotikonka
5 sty 21:22
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: Pewna firma chce sprzedawać kukurydze w puszkach w kasztalcie walca. Na wykonanie kazdej puszki producent zamierza przeznaczyc 36 (pi) cm2 blachy. Jakie wymiary powinna miiec puszka by miec maxymalną objętośćemotikonka
5 sty 21:25
Paweł: jesli to bylo do mnie bardzo chetnieemotikonka
5 sty 21:26
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: tak do Ciebieemotikonka i z gory dziekujeemotikonka Eta jesteś superemotikonka Dziekujeemotikonka
5 sty 21:28
Agnieszka;) pomocy<pilne>;(: Paweł pomożesz miemotikonka emotikonka
5 sty 21:33
Paweł: no, juz pisze
5 sty 21:44
Agnieszka;) pomocy<pilne>: superemotikonka dziekuje i czekamemotikonka
5 sty 22:02
Paweł: zacznij od zalozen: oczywiscie 0≤2*pole pow postaw≤30cm => 0<r<4cm zatem z Pola pow bocznej wychodzi wzór: 18cm=r(r+h) potem oblicz z tego h: h=(18-r2)/r i tak otrzymana wysokosc podsaw do wzoru na obj V=π*r2*h po podstawieniu: V=π*r(16cm-r2) czyli v=-π*r(r-4cm)(r+4cm) i tutaj jest problem bo jest to wielomian trzeciego stopnia wiec jak na szybko mi sie wydaje trzeba zrobic dalej pochadna. Ale nie wiem czy to braliscie. A jak tak to f osiaga maksimum w przedziale (0,4)<=> gdy pochodna = 0 i tak dalej
5 sty 22:04
Paweł: jak cos sie pomylilem albo czegos nie rozumiesz napisz
5 sty 22:09
Agnieszka;) pomocy<pilne>: superemotikonka ja jeszcze niestety pochodnej nie mialam wiec to tak zostawie w tym momencie emotikonka dziekuje ślicznieemotikonka mam ostatnie pytanie i mykam nie zawracam Ci juz glowyemotikonka jak mam udowodnic Twierdzenie jezeli m jest liczba calkowita to liczba m6-2m4+m2 jest podzilne przez 36. jak na zywca podstawi 2 za m i 3 itd to udowodnie......emotikonka
5 sty 22:13
Eta: Pc= 2πr(H+r) 2 πr(H +r) = 36π / :2π 18 - r2 r(H +r)= 18 to H= --------- r≠0 i r2 ≠18 r V(r) = πr2 *(18 - r2)/r V(r)= πr(18 - r2) V(r)= 18πr - πr3 V'(r)= 18π - 3πr2 V'(r)=0 3r2 = 18 to r2= 6 to r = 6 H= (18 - 6)/6 H= 126/6 = 26 Przekrojem osiowym tego walca jest kwadrat o boku 26cm
5 sty 22:15
Agnieszka;) pomocy<pilne>: super dziekuje Eta!emotikonka
5 sty 22:20
KamczyQ: heh ludzie wy jestescie jacys unnormal ze to rozwiazujecie ja tam ucze sie do poprawy zeusuwania niewymiernosci i jest to conajmniej dziwne ...
5 sty 22:20
Agnieszka;) pomocy<pilne>: KamczyQ a uwierzysz ze ja zapierdzielam do maturki z matmyemotikonka a wiesz da sie i tak! Widzisz bardzo sie ciesze ze znalazlam tą strone bardzo mi pomagaemotikonka a jastem tu pierwszy raz:emotikonka nie spodziewalam sie ze sa tacy ludzie wielkiego serca dziekujeemotikonka
5 sty 22:23
Paweł: Ja tez sie do maturkiemotikonka milo miemotikonka
5 sty 22:25
Agnieszka;) pomocy<pilne>: ooo a slowo daje myslalam ze student jak nic..emotikonka ooo mi tez bardzo miloemotikonka widzisz a nawet mnie uczysz podziwiam Pawleemotikonka
5 sty 22:27
Eta: Agnieszko 1 wyłaczamy m2 przed nawias m2(m4 - 2m2 +1) = m2( m2 - 1)2 bo ze wzoru (a-b)2 teraz ze wzoru na a2 - b2 = (a -b)(a+b) m2 (m -1)2 (m +1)2 liczby m-1 , m , m+1 to kolejne liczby naturalne więc wśród nich jest liczba i podzielna przez 2 i podzielna przez 3 czyli iloczyn tych liczb jest podzielny przez 6 skoro mamy iloczyn kwadratów tych liczb to jest podzielny przez 62 = 36 i tyle !emotikonka
5 sty 22:32
Paweł: ale co bedzie jesli m=0? tym razem ja sie czegos dowiememotikonka
5 sty 22:37
Agnieszka;) pomocy<pilne>: Prześlicznie dziekuje Ci Eto, i Tobie Pawełkuemotikonka milo mi, dziekuje za Wasze serduszkoemotikonka pozdrawiamemotikonka
5 sty 22:42
Agnieszka;) pomocy<pilne>: i dla m=1 nie wychodzi podzielne przez 36... emotikonkaemotikonka
5 sty 22:44
Paweł: to moim skromnym licealnym zdaniem smiem twierdzic ze niestety nie jest to podzielne przez 36 dla kazdego m nalezozacym do calkowitych emotikonka, odpada m: -1,0,1 a dla innych juz sie da
5 sty 22:47
Agnieszka;) pomocy<pilne>: Twoje skormne licealisty zdanie jest sluszne dla mojego stwierdzeniaemotikonka masz racjeemotikonka eh zdolniacha dziekujeemotikonka pozdrawiamemotikonka
5 sty 22:49
Eta: dla naturalnycHemotikonka! Jak nie? zero jest podzielne przez każdą liczbę emotikonka
5 sty 22:50
Paweł: hm? tego nie pomyslalem... Sory ze wprowadzilem w takim razie w pomylkeemotikonka ale juz widac ze jeszcze wszystkiego nie umiememotikonka
5 sty 22:55
Eta: Sorry! tam całkowite! a nie naturalne! ale pytanie czy istnieje ? wiec tak jak Paweł podpowiedział sprawdź dla jakich istnieje podzielność To juz proste! Ide odpocząc ! Umysł odswierzyćemotikonka
5 sty 22:59