wielomiany
Paweł: (3x4+5x2−12)=0 Jak to obliczyć? Dla liczb z twierdzenia bezout nie wychodzi. Ma wyjsc
2*√3/3 i to samo z minusem.
24 paź 16:28
sushi_gg6397228:
podstawienie
x2=t
potem delta po zmiennej "t"
24 paź 16:30
Paweł: A czemu tego nie mozna policzyc jak normalnego wielomianu?
24 paź 16:32
sushi_gg6397228:
jak mozna prosciej, to po co komplikowac; masz x4, x2 i wyraz wolny to sie robi podstawienie;
jak bedzie x6, x3, wyraz wolny wtedy t=x3 i masz rownanie kwadratowe
24 paź 16:35
Paweł: Mozesz to policzyc tym sposobem bo nie rozumiem tego.
24 paź 16:41
sushi_gg6397228: zamiast x2=t zalozenie t>0
3t2+5t−12=0 delta , t1, t2
24 paź 16:43
mac: sushigg6397228 założenie powinno być chyba t≥0 a nie tylko t>0
24 paź 16:54
sushi_gg6397228: dla t=0 nie ma miejsca zerowego
24 paź 17:03