rozwiąz
S3min: A dlaczego nie mogłem w przykładzie cosx + cos2x=2 skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów : cosα
+ cosβ = 2cos α+β\2*cos α−β\2
24 paź 16:21
sushi_gg6397228:
i co CI to da, iloczyn =1, jak by bylo iloczyn=0 to mozna
24 paź 16:46
think: S3min radzę tak:
1) rozpisz cos2x ze wzoru na podwojony kąt
2) zrób użytek z 1 trygonometrycznej
3) za cosx podstaw t i rozwiąż równanie kwadratowe
24 paź 16:51
S3min: nie no spoko tak zrobilem i wyszlo tylko porostu myslalem ze mozna uzyc innego wzoru i wyjdzie
24 paź 17:12
S3min: i nie bardzo rozumiem czemu iloczyn jest tu równy 1
24 paź 17:31
S3min: sin5x−sin3x=2cos4x tutaj np trzeba zastosować wzór na róznicę sinusów więc dlaczego nie mozna
w prykładzie cosx + cos2x=2 zastosowac wzoru na sume sinusów. Nie bardzo rozumiem skąd mam
wiedziec jaki wzór zastosować kiedy np mozna skorzystać z dwóch wzorów
24 paź 17:34
think: można zastosować, tylko trzeba rozpatrzyć sensowność stosowania tego wzoru. Po takiej zamianie
zwyczajnie nie jesteś podać rozwiązań tego równania i tyle.
24 paź 17:43
S3min: aha to np w zadaniu
sin3x−sinx=0
jaki mam wzór zastosować
24 paź 17:46
think: tutaj możesz skorzystać z różnicy sinusów bo jest magiczne 0 na końcu
24 paź 17:47
sushi_gg6397228:
jak podzielisz obustronnie przez 2 to bedzie cosinus(..) * cosinus(...)=1
24 paź 17:48
S3min: aha to jeszcze jedno pytanie jak jest 0 to róznica sinusów a jak obojetnie jakas inna liczba np
3 to jaki wzór mialbym zastosowac
24 paź 17:51
think: a wtedy to kombinujesz z jakiej postaci Ci się uda coś z tego wydoić
24 paź 18:17
S3min: ok
24 paź 19:18