Prawdopodobienstwo
Tepy kij: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8} wybieramy losowo jedna liczbe . Liczba p jest
prawdopodobienstwem wylosowania liczby podzielnej przez 3. Wtedy
A) p<0.3
B) p=0.3
C) p=13
D) p>13
24 paź 16:06
voltage: | | 1 | |
W tym zbirze przez 3 dzieli się jedynie 3 i 6, a skoro wszystkich liczb jest 8 to: p= |
| |
| | 4 | |
czyli A
P.S. Fajny nick wymyśliłeś
24 paź 16:10
Tepy kij: ale dlaczego
14 
P.S
Dzieki
24 paź 16:12
Tepy kij: aha

nie zauwazylem
14=
28
24 paź 16:13
voltage: Bo prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej ze zbioru, który ma 8 elementów, a 2 z nich
| | 2 | | 1 | |
dzielą się wynosi p= |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
Klasyczna def. prawdopodobieństwa
24 paź 16:14