Kasia : hey jestem tutaj pierwszy raz i mam malutki problem z tymi trzema zadankami a jutro mam
spr

:(
zad1.Oblicz bez użycia Tablic wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α,mając
dane:
a)sinα=1/2 i α∈(π/2 ; π)
b)tgα=2 i α∈(0;π/2)
zad2.Sprawdź tożsamość trygonometryczna:
sinα sinα 2
---------- + ----------- = ------
1+cosα 1-cosα 2sinα
zad3.Oblicz bez użycia tablic wartość wyrażenia:
sin120 * cos(-180)
---------------------------
tg(-135) * ctg405
5 sty 20:54
nalepek: 2.
sinα(1-cosα)+sinα(1+cosα) 2
---------------------------------- = -------
(1+cosα)(1-cosα) 2sinα
sinα-sinαcosα+sinα+sinαcosα 2
------------------------------------- = ------
1 - cos
2α 2sinα
2sinα 2
---------------- = --------
sin
2α 2sinα
2 2
-------- = -------
sinα 2sinα
L≠P

albo ja mam źle, albo Ty w zadaniu
5 sty 22:15
gość: Zad1.
a) sinα= 1/2 α∈(π/2 ; π)
sin2α+cos2α = 1
(1/2)2+cos2α = 1
1/4+cos2α = 1
1-1/4 = cos2α
3/4 = cos2α
cosα= - √3/2 ponieważ cos w II ćwiartce jest ujemny
tgα= sinα/cosα, ctgα=cosα/sinα podstawiamy wyliczone wartści.
b) tgα=2 i α∈(0;π/2)
ctgα=1/tgα
a poźniej rozwiązujemy układ równań
tgα= sinα/cosα
sin2α+cos2α = 1
w zadaniu 2 lewą stronę równania sprowadz do wspolnego mianownika, uprość licznik a w
manowniku zastosuj wzór jedynkowy (sin2α+cos2α = 1).
w zadaniu 3 korzystas ztylko ze wzorów redukcyjnych zamieszczonych na stronie https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
sin120 * cos(-180) sin(90 +30) * cos(180+0)
------------------------- = ----------------------------------- =
tg(-135) * ctg405 -tg(135) * ctg(405-360)
cos30 *(- cos0)
---------------------------- =
-tg(90+45) * ctg(45)
cos30 *(- cos0)
---------------------- podstawiasz wartości i wyliczasz.
- (-ctg45)*ctg(45)
5 sty 22:32
Eta: W trącę się i Wam pomogę!
2
prawa str. powinna byc ---------
sin α
bo inaczej byc nie może!
przecież wyraźnie widac ,że dwójki by sie skróciły

Tak więc takich zapisów autor by nie podawał! chyba
,że ktos pomyłkowo napisał 2 sin w mianowniku!
Znalazłam te tożsamość w innym zbiorku
i na "bank" jes bez 2 --ki w mianowniku!
czylijest tożsamością . ale trzeba jeszcze dopisac odp, założenia !
To bardzo wazne! POzdrawiam!
5 sty 22:40
Kasia : Bardzo wam dziękuję

P.s tak moi drodzy pomyliłam się i tam powinno być samo sinα w mianowniku
5 sty 22:54