wielomiany
Marcin:
Rozwiąż równanie:
3x3+x2+4x−4=0
24 paź 15:43
Marcin:
Może ktoś pomóc?
Od czego mam zacząć?
Jak to pogrupować?
24 paź 15:52
Marcin: halo
24 paź 16:04
mac: Zacznijmy od tego, że tego nie da się pogrupować

.
24 paź 16:06
Marcin:
niestety się da

odpowiedź: x=
23
ale jestem ciekaw jak na pierwszy rzut oka ktoś znajduje tą właśnie odpowiedź
24 paź 16:08
mac: Napisałem że nie da się tego pogrupować bo nie da, lecz robisz co innego
24 paź 16:09
mac: Podpowiem: dzielniki
24 paź 16:10
Marcin: ahaa, no tak

A Ty co byś zrobił/a?
24 paź 16:10
Marcin:
znaczy no teraz patrząc na odpowiedź wiem jak to hmm rozwiązać

ale gdybym nie miał odpowiedzi to bym na to nie wpadł
24 paź 16:12
mac: Zrobiłbym
D−4 = {−1,1,−2,2,−4,4}
W(x) = 3x3 + x2 + 4x − 4
W(−1) = −3 + 1 −4 −4 ≠ 0
W(1) = 3 +1 + 4 − 4 ≠ 0
W(−2) = −24 + 4 − 8 − 4 ≠ 0
W(2) = 24 + 4 + 8 − 4 ≠ 0
W(−4) = −192 + 16 − 16 −4 ≠0
W(4) = 192 + 16 + 16 − 4 ≠ 0
Nie ma dla dzielników 4 więc szukasz dzielników 3:
D3 = {−1,1,−3,3}
24 paź 16:14
mac: No i teraz po prostu:
i otrzymujesz:
| p | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| ∊ {− |
| , |
| , − |
| , |
| , − |
| , |
| } |
| q | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
I liczysz tak ja wyżej napisałem:
24 paź 16:17
Marcin:
Czyli patrze na pierwszą i ostatnią liczbę i kombinuję?
24 paź 16:18
Marcin:
I jeszcze mam pytanie:
skąd to 'p' i 'q' ?
24 paź 16:21
mac: | | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
W( |
| ) = 3 * − |
| + |
| + 4 * − |
| − 4 = |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | |
| | 8 | | 4 | | 24 | | 36 | |
− |
| + |
| − |
| − |
| ≠ 0 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
W(− |
| ) = 3 * |
| + |
| + 4 * |
| − 4 = |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | |
| 8 | | 4 | | 24 | | 36 | |
| + |
| + |
| − |
| = 0 |
| 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
24 paź 16:21
mac: | p | |
| − dlatego, że nie ma wyniku dla dzielnika −4 i teraz musisz szukać pośród liczb |
| q | |
wymiernych, które mają taką formę

Wyżej podałem wynik
24 paź 16:23
Marcin:
Dobra, musze kombinować ile sie da i nie poddawać się

Dzięki bardzo mac
24 paź 16:31
mac:

| | 2 | |
Znaczy się pomyliłem bo powinno być rzecz jasna |
|  po prostu pomyliłem miejscami. |
| | 3 | |
No i ładnie doprowadzamy do:
| | 2 | |
(3x2 + 3x + 6)(x − |
| ) = 0 |
| | 3 | |
Dla lansu możesz zrobić:
| | 2 | |
3(x2 + x + 2)(x − |
| ) = 0 |
| | 3 | |
Teraz liczysz Δ = 2 − 8 = −4 < 0
| | 2 | |
Więc porzucasz to i jedyny wynik to x∊{ |
| } |
| | 3 | |
24 paź 16:32
Marcin: spoko, ważne że już wiem o co chodzi

dzięki
24 paź 16:36