wielomiany
Ania: dwumian x2−4 jest dzielnikiem wielomianu w(x). trójmian x2+x−2 jest dzielnikiem wielomianu
p(x).Wyznacz dzielnik wielomianu w(x) −p(x)
bardzo proszę o pomoc nie koniecznie o rozwiązanie ale o wytłumaczenie jak mam to ugryść
24 paź 15:25
Ania: bardzo prosze o nakierowanie mnie jak to zrobić
24 paź 15:51
Ania: POMOCY
24 paź 16:25
sushi_gg6397228:
najpierw rozloz x2−4 i x2+x−2 na postac iloczynowa
24 paź 16:31
mac: a) x
2 − 4 = (x − 2)(x + 2)
b) x
2 + x −2 = (x + 2)(x − 1)
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
24 paź 16:35
mac: (x − 2)(x + 2) − (x + 2)(x − 1) = [...]
24 paź 16:39
sushi_gg6397228: wiec przez co sie dziela oba wielomiany jednoczesnie ?/
24 paź 16:39
mac: @Ania podanie odpowiedzi chyba w tym wypadku nie jest już takie "trudne"?
24 paź 16:48
Ania: dziękuje panowie

nie kumam tego szczerze mówiąc ale dzieki
25 paź 15:21