....
Madzialenka;): Zadanie 1.
Cenę plecaka podwyższono najpier o 10% a następnie o 20%.Ostateczna cena jest równa 125,4 zł.
Jaka była cena początkowa? O ile procent podwyższono w efekcie cenę początkową?
Zadanie 2.
Cenę piłki obniżono najpierw o 25%,a następnie o 10%. Teraz piłka kosztuje 88zł. Ile kosztowała
przed obniżkami? Ile procent ceny początkowej stanowi obniżka?
24 paź 15:21
dero2005:
x − cena początkowa
(x*1,1)*1,2 = 125,4 zł x =95 zł
125,4−9595 = 32 % podwyższono o 32%
zad 2
x − cena przed obniżkami
(x*0,75)* 0,9 = 88 zł
x =130,37 zł
130,37 − 88130,37 = 32,5 % podwyżka stanowi 32,5% ceny początkowej
24 paź 18:39