proszę o pomoc
Kinga: w firmie "Komin" pracuje łącznie z szefem 25 osób. Średnia płaca wyniosła do niedawna 1500zł,
ale ostatnio wszyscy oprócz szefa dostali 10% podwyżki i średnia ta wzrosła do 1600 zł. Ile
zarabia szef?
kompletnie nie potrafię rozwiązywać zadań tekstowych, dlatego z góry dziękuję za pomoc, przy
tym zadaniu
24 paź 14:30
sushi_gg6397228:
przeksztalc srednia arytmetyczna
x1+x2+..+ x24+ x25 (szef)= 1500*25
1.1x1+1.1x2+..+ 1.1x24+ x25 (szef)= 1600*26
24 paź 14:40
sushi_gg6397228:
i mozna przyjac x1+x2+..+x24= y
y+szef= 1500*25
1.1y+ szef= 1600*25
uklad rownan
24 paź 15:15