Promien podstawy stozka..
Marek: Powierzchnia boczna stozka po rozwinieciu jest polkolem o promieniu 12 cm. Podstawa stozka jest
kolem o promieniu
24 paź 14:24
Kejti: oblicz obwód powierzchni bocznej. potem przyrównaj to do wzoru na obwód wycinka..
24 paź 14:27
Marek: ale nie mam podanych danych zeby obliczyc Pb stozka. Podana jest tylko ze po rozwinieciu Pb
jest polkolem o promieniu 12 cm ...
24 paź 14:30
Kejti: masz

półkole znaczy wycinek koła o kącie 180
o 
wzór:
24 paź 14:31
Marek: niestety ale nie rozumiem ...

mozesz mi to jakos przytoczyc w latwiejszy sposob ?
24 paź 14:41
Kejti:

to po lewej to powierzchnia boczna po rozwinięciu, po prawej stronie masz narysowane jak to
wygląda gdy ta powierzchnia jest na stożku. Kolorem czerwonym jest zaznaczone jak się ma obwód
powierzchni bocznej po rozwinięciu do obwodu podstawy. tzn. są sobie równe, teraz rozumiesz?
24 paź 14:46
Marek: Aha czyli wynika z tego ze podstawa stozka tez bedzie miala 12 .
24 paź 14:49
Marek: A takie zadanie .
| | x+3 | |
Liczba rozwiazan |
| = 0 jest rowna |
| | (5−x)(x+2) | |
A−3
B−2
C−1
D−0
Chodzi tutaj aby mianownik przyrownac do 0 ?
24 paź 14:53
Kejti: nie, nie będzie miała promienia równego 12, musisz obliczyć obwód powierzchni bocznej z tego
wzoru który podałam, a potem przyrównać to do zwykłego wzoru na obwód i wylicz promień.
24 paź 14:53
Marek: podstawic mam za α=180 za r=12 za π=3.14 tak
24 paź 14:58
Kejti: π nie musisz przybliżać.. to się później skróci
24 paź 15:04
Tepy: czyli wyjdzie 12π tak
24 paź 15:05
Tepy: teraz mam podstawic do zyklego wzoru na obwod
V=13πr2h
24 paź 15:06
Tepy: ale nie mam podanej wysokosci to jak mam to wyliczyc
24 paź 15:07
Kejti: oj Marku, Marku.. to nie jest wzór na obwód tylko objętość..
24 paź 15:08
Marek: aha nie znajomosc wzorow

a jaki jest wzor na obwod
24 paź 15:09
Marek: P=πr(r+l)
24 paź 15:10
Kejti: Ob=2πr
24 paź 15:10
Marek: ale to po co liczylem wczesniej tam te rzeczy

gdzie mam podstawic tamte wyliczenia teraz
24 paź 15:11
Kejti: zapisz to sobie..:
pole koła:
P=πr
2
pole wycinka:
obwód koła:
Ob=2πr lub Ob=πd gdzie d to średnica
obwód wycinka:
Objętość stożka:
pole powierzchni bocznej:
P
b=πrl gdzie l to długość tworzącej
pole powierzchni całkowitej:
P=πr(r+l)
24 paź 15:15
Kejti:
Obw=12π
Obp=Obw
12π=2πr
Obp to obwód podstawy..
24 paź 15:16
Marek: OB=12 tak
24 paź 15:17
Kejti: obwód powierzchni bocznej i obwód podstawy to 12π.
24 paź 15:20
Marek: To w takim razie podstawa stozka jest kolem o promieniu 6
24 paź 15:23
Kejti: tak
24 paź 15:23
Tepy: no nareszcie

niby latwe a zamotane jak ...

A to zadanko z ktorym sie pospieszylem nieco i jest troche wyzej
24 paź 15:26
Kejti: mianownik przyrównujesz do zera wtedy kiedy masz do policzenia dziedzinę. tutaj:
ułamek równy jest zero wtedy gdy licznik równy jest zero..
x+3=0
24 paź 15:27
Marek: ale jak przyrownam mianownik do 0 to x=−3 a takiej odp nie ma
24 paź 15:30
Kejti: masz obliczyć ilość rozwiązań.. a nie podać rozwiązanie ;>
24 paź 15:31
Marek: odp bedzie ze sa 3 rozwiazania
24 paź 15:34
Kejti: ech.. facet. masz x=−3 znaczy, że rozwiązaniem tego równania jest liczba −3. to jaka jest
liczba rozwiązań?
24 paź 15:36
Marek: 0
24 paź 15:37
Kejti: poddaję się..
24 paź 15:39
Kejti: to równanie nie ma rozwiązania?
24 paź 15:39
Marek: aha czyli ze 1
24 paź 15:40
Marek: ja juz sam nie wiem Matematyka to jest czarna magia jakas
24 paź 15:40