Funkcje trygonometryczne
be: | | tgα+tgβ | |
1.Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci: w= |
| a następnie oblicz jego |
| | ctgα+ctgβ | |
wartość dla takich kątów, ze ctgα= 4∧β=180st.−α
| | cos120−2sin150 | |
2. Wykaż że liczba a= |
| jest liczbą wymierną. |
| | tg135 | |
| | 1+tg2α | |
3. Sprawdź tożsamość: cos2α |
| =sin2α |
| | 1+ctg2α | |
24 paź 14:22
Mackenzie: 3.
| | 1 + tg2α | |
cos2α |
| = sin2α |
| | 1 + ctg2α | |
| | | cos2α | | sin2α | |
| + |
| | | cos2α | | cos2α | |
| |
L = cos2α |
| |
| | | sin2α | | cos2α | |
| + |
| | | sin2α | | sin2α | |
| |
| | sin2α | |
L = cos2α |
| = sin2α = P |
| | cos2α | |
24 paź 14:36
be: Dziękuje a zna ktoś rozwiązania do pozostałych
24 paź 14:53
Mackenzie:
2.
tg135 = tg(180 − 45) = −tg45 = −1
Wystarczy podstawić do początkowego wyrażenia i obliczyć wartość.
24 paź 14:58
be: A skad się wzięło −tg 45? Bo nie rozumiem tego
A prosiłabym jeszcze o pomoc w takim zadaniu:
Oblicz bez użycia tablic wartość wyrażenia W= 2cos226−6tg25ctg25+2sin226
24 paź 15:26
Mackenzie:
be, skorzystałem z wzorów redukcyjnych. Zajrzyj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tgα * ctgα = 1
tg25 * ctg25 = 1
2cos
226 − 6 + 2sin
226
2(cos
26 − 3 + sin
26)
2(1 − 3) = −4
24 paź 15:33
be: Aha ok to już rozumiem
24 paź 15:35