nie rozumiem!! pomocy
Ania: Zbadaj graficznie wzajemne położenie podanych okręgów:
x
2+y
2+4y−10x+20=0 i x
2+(y−2)
2=4
jak mam to zrobić
24 paź 14:20
Grześ: Najpierw chyba najlepiej pierwsze równanie przekształć do równania okręgu, chyba żę ktoś na
forum operuje na wzorach jakichś gotowych...
24 paź 14:22
Ania: no ale jakto przekształcić?
24 paź 14:31
Ania: pomóżcie proszę muszę to zrozumieć bo mam pełno takich zadań
24 paź 14:44
Ania: halo
24 paź 15:00
sushi_gg6397228:
tablice maturalne masz pod reka
24 paź 15:02
Ania: tak
24 paź 15:02
sushi_gg6397228:
to tam masz wzor okregu w drugiej postaci
x2−2ax+y2−2by+c=0
to teraz ile wynosi "a", "b" u nas w zadaniu
24 paź 15:04
Ania: a=−10 b=4
24 paź 15:06
sushi_gg6397228:
u nas jest −10x=====−2ax
wiec a=...
24 paź 15:07
Ania: a=5
b=2
24 paź 15:10
sushi_gg6397228:
a=5
b=−2
i juz lepiej, teraz trzeba policzyc "r" albo ze wzoru co jest w tablicach albo z innego sposobu
24 paź 15:12
Ania: r=3
24 paź 15:14
sushi_gg6397228: ok, mamy taka postac
(x−5)2 +(y+2)2 =32
24 paź 15:25
Ania: no tak
24 paź 15:35
Ania: i co dalej?
24 paź 15:45
sushi_gg6397228:
jaki jest srodek pierwszego i drugiego okregu oraz ich promienie
24 paź 15:46
Ania: środek pierwszego= (−5,2) r=3
środek drugiego=(0,−2) r=2
24 paź 15:56
sushi_gg6397228:
srodek drugiego jest inny
24 paź 16:00
Ania: i mam to namalować w układdzie kartezjańskim?
24 paź 16:00
sushi_gg6397228:
pierwszego tez jest inny, podalem nawet ile on WYNOSI, a Ty dalej sie upierasz przy swoim
24 paź 16:00
sushi_gg6397228:
jak rozwiklasz jaki na srodek jeden i drugi okrag ( to trzeba narysowac, tak jak brzmi
polecenie ..)
24 paź 16:02
Ania: I (5,−2) r=3
II (0,2) r=2
24 paź 16:03
sushi_gg6397228:
no wreszcie, to teraz cyrkiel w dłon i do boju
24 paź 16:05
Ania: wielkie dzięki, jestem ogromnie wdzięczna
24 paź 16:08
sushi_gg6397228:
tylko dobrze narysuj to
24 paź 16:08