24 paź 13:59
Kejti: jest taki magiczny wzorek ;>
gdzie:
K
o − początkowa kwota
p% − oprocentowanie
m − ilość kapitalizacji w roku
n − ilość lat
działaj.
24 paź 14:03
karol321: ale to chyba nie ten wzór jestem w 1 klasie gimnazjum ...
24 paź 14:10
Grześ: To pewnie w 1 klasie gimnazjum będziesz miał obliczenia na tak zwaną piechotkę, czyli co pół
roczku liczymy..
24 paź 14:11
Kejti: dlatego lepiej napisać przy zadaniu która klasa.
3,2%=0,032
I pół roku
50 000 * 1,032=51 600
II pół roku
51 600 * 1,032= 53 251,2
itd..
24 paź 14:17
aga: ale wynik wg podręcznika to 52609,57
9 paź 19:04