lili: |x2+2x|≥4
Pomocy!
24 paź 13:58
Kejti:
x2+2x≥4 v x2+2x≤−4
x2+2x−4≥0 v x2+2x+4≤0
24 paź 14:00
lili: wyszło mi że x∊∅
24 paź 14:02
Jack:
wstaw x=100 ciekawe czy równość będzie niespłeniona...

Tak więc szukaj błędu.
24 paź 14:07
lili: zrobiłam tak
dla x
2+2x−4≥0
Δ=20
√Δ=
√20
x1=(−2−
√20)/2
x2= (−2+
√20)\2
x∊(−
∞
−2−
√20)/2> ∪((−2
√20)/2; +
∞)
dla x
2+2x+4≤0
Δ=−12
x∊∅
24 paź 14:16
lili: zrobiłam tak
dla x2+2x−4≥0
Δ=20 √Δ=√20
x1=(−2−√20)/2
x2= (−2+√20)\2
x∊(−∞,(−2−√20)/2> ∪((−2√20)/2; +∞)
dla x2+2x+4≤0
Δ=−12
x∊∅
24 paź 14:16
lili: zrobiłam tak
dla x2+2x−4≥0
Δ=20 √Δ=√20
x1=(−2−√20)/2
x2= (−2+√20)\2
x∊(−∞,(−2−√20)/2> ∪((−2√20)/2; +∞)
dla x2+2x+4≤0
Δ=−12
x∊∅
24 paź 14:16
Jack:
|x2+2x|≥4
I. dla x(x+2)≥0 czyli x∊ (−∞,−2>∪<0,∞) (⬡)
Rozwiązujemy:
x2+2x≥4
x2+2x−4≥0
x2+2x+1−3≥0
(x+1)2−3≥0
(x+1−√3)(x+1+√3)≥0
x∊(−∞,1−√3>∪<1+√3,∞)
Przetnij to z (⬡)
II. dla x(x+2)<0 czyli x∊ (−2,0) (◯)
Rozwiązujemy:
−x2−2x≥4
itd
24 paź 14:39
Lukas: a z tego przykładu nie wyjdzie przypadkiem:
x∊(−∞;−1−√5>∪<−1+√5,+∞)
24 paź 15:31