pomocy
kate: Zbiorem rozwiązań nierowności 3x−4x(x+3) ≤ 6− (2x+1)2 jest?
24 paź 13:54
sushi_gg6397228:
pomnozyc nie umiesz i potem przeniesc wszystko na jedna strone ?/
24 paź 13:58
kate: nie umiem
24 paź 14:01
Grześ: Spróbuj chociaż, bo nawet z takim podejściem daleko nie zajdziesz...
24 paź 14:02
sushi_gg6397228:
to trzeba poczytac w podreczniku jak sie mnozy
jak nie wykazesz własnej inicjatywy to nie dostaneisz gotowca, wiec
24 paź 14:03
kate: ale robie to i mi nie moze wyjsc
24 paź 14:10
sushi_gg6397228: to zapisz tutaj sie sie sprawdzi gdzie jest bład
24 paź 14:11
kate: 3x−4x(x+3) ≤ 6− (2x+1)2
3x−4x( x+3) ≤ 6 − 4x +1
3x − 5x2 + 12x ≤ 6 − 4x +1
3x − 5x2 + 12x + 4x ≤ 6+1
19x − 5x2 ≤ 7
i nie wiem
24 paź 14:14
sushi_gg6397228: mnozysz po chinsku
(a+b)2=a2+2ab+b2 a Ty stosujesz inny wzor
−4x* x= −4x2 a nie −5x2
−4x*3= −12x a u Ciebie jest +12x
24 paź 14:17