wyznacz a
Ala: Dane są proste o równaniach l:y=a2x+2 i k:y=(a+2)x−6.
a) wyznacz liczbę a tak aby proste były równoległe i sprawdz czy te proste sa wykresem funkcji
rosnacej czy malejacej
b)wykaż ze nie istnieje taka liczba a aby proste te przecinaly oś OX w tym samym punkcie
24 paź 13:24
Ala: nikt nie wie? chociaż jeden punkt, proszę
24 paź 13:33
Grześ: a) aby proste byłe równoległe muszą mieć równe współczynniki kierunkowe:
a
2=a+2
a
2−a=2
(a−1/2)
2−1/4=2
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
a− |
| = |
| lub a− |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 paź 13:35
Ala: a skąd sie wzieła ta 1/2 i 1/4?
24 paź 13:41
Grześ: Po prostu ze zwinięcia do postaci kanonicznej ze wzoru skróconego
24 paź 13:50
Grześ: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
masz a2−a=a2−a+ |
| − |
| =(a+ |
| )2− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
24 paź 13:51
Matma: jestes pewien ze to jest dobrze? wyszly dwa współczynniki a jeden rosnacy a drugi malejący i
nie da sie okreslic wtedy czy ta funkcja jest rosnaca czy malejąc
24 paź 13:56
Grześ: Są wtedy dwa przypadki po prostu i tyle.
24 paź 14:00
Matma: | | 1 | |
ale nadal nie mogę zrozumiec skad ta |
| i to jeszcze dwa razy |
| | 4 | |
24 paź 14:02